Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin hasta agresyonu hakkındaki algıları ve hasta agresyonundan etkilenme durumlarının incelenmesi
Investigation of the perceptions of nurses working in a university hospital about patient aggression and the situation of being affected by patient aggression
  1. Tez No: 732409
  2. Yazar: ERGİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ELÇİN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta agresyonu, Agresyon, Agresyon etkisi, Patient aggression, Aggression, Aggression effect
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmanın evrenini 01.12.2019-31.03.2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama hastanesinde çeşitli birimlerde (Acil Servis, Yoğun Bakımlar, Dahili Klinikler, Cerrahi Klinikler, Pediatri Klinikleri, Psikiyatri Kliniği, İdari Birimler, Ayaktan Tedavi Birimleri, Kan Alım Birimi) çalışmakta olan toplamda 680 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeden evreni oluşturan hemşirelerden çalışmaya katılmaya istekli olanların tümü araştırma kapsamına alınmış, fakat çalışmanın verilerinin toplandığı dönemde yaşanan covid-19 pandemisinden kaynaklı araştırmaya katılmayı kabul eden 258 hemşire ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için kişisel bilgi formu, Agresyon Algılamaları Ölçeği ve Impacs (Agresif ve Şiddet İçeren Davranışlardan Etkilenme Ölçeği) kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS v.22 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada yer alan hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine ve agresyon deneyimlerine ait dağılımlar yüzde ve frekans ile gösterilmiştir. Katılımcıların alt boyutlardan aldığı puanların fark testleri nonparemetrik testlerden Mann Whitney U testi ve Kruskall-Wallis H testi ile incelenmiştir. Araştırmada yer alan ölçeklerin birbiri arasındaki ilişki Spearman Korelasyon analiz ile araştırılmıştır. Sonuç olarak hemşirelerin Agresyon Algılamaları Ölçeği Fonksiyonel alt boyutundan almış oldukları puanların ortalaması 3,52±0,47; disfonksiyonel alt boyutundan almış oldukları puanların ortalaması 1,78±0,45; ayrıca araştırmaya katılım gösteren agresyona maruz kalmış hemşirelerin Agresif ve Şiddet İçeren Davranışlardan Etkilenme Ölçeği Hasta İle İlişkisinin Bozulması alt boyutundan almış oldukları puanların ortalaması 2,54±0,56; Kendini Güvende Hissetmeme alt boyutundan almış oldukları puanların ortalaması 3,31±0,91 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada daha öncesinde agresif davranışlara maruz kalmış olan hemşirelerin fonksiyonel alt boyutu puanların ile kendini güvende hissetmeme alt boyutu puanları arasında zayıf derecede, pozitif yönlü; disfonksiyonel alt boyutu puanların ile kendini güvende hissetmeme alt boyutu puanları arasında zayıf derecede, negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted descriptively to determine how nurses perceive the patient aggression they are exposed to in the clinics they work in and to what extent they are affected by patient aggression. In the research universe, there are 680 nurses working in various units of Kocaeli University research and practice Hospital. All of the nurses who were willing to participate in the study were covered by the research, but the study was completed with 258 nurses who agreed to participate in the study caused by the covid-19 pandemic, which occurred during the period when the study's data was collected. The personal data sheet, aggression perceptions scale and Impacs (patient aggression Impact Scale on caregivers) were used to collect data from the study. SPSS v.22 (Statistical Package for Social Sciences) was used in the process of analyzing programs. The distributions of the introductory characteristics and aggression experiences of the nurses involved in the study were shown by percentage and frequency. The difference tests of the scores obtained by the participants from the sub dimensions were examined by the Mann Whitney U test and the Kruskall-Wallis H test. The relationship between the scales involved in the study was investigated by Spearman correlation analysis. As a result, the average score of nurses from the functional sub dimension of the aggression perception scale was 3.52±0.47; the average score of nurses from the dysfunctional sub dimension was 1.78±0.45; in addition, the average score of nurses from the aggressive and violent behavior of nurses participating in the study was 2.54±0.56; the average score of nurses from the sub dimension of not feeling safe was 3.31±0.91. In the study, a weak, negative relationship was found between the functional sub-dimention scores of nurses who had previously been subjected to aggressive behavior and the non-confident sub dimension scores.