Hemşirelerin çalışma ortamı değerlendirmeleri ile anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Examination of anxiety levels of nurses by practiceenvironment evaluations
- Tez No: 732418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Çalışma ortamı, Anksiyete, Psikiyatri Hemşireliği, Nursing, Practice Environment, Anxiety, Psychiatric Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma hemşirelerin çalışma ortamını değerlendirmeleri ile anksiyete düzeylerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma 2021 yılı Haziran ile Ağustos ayları arasında İatanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde kliniklerde çalışan hemşirelerle, Google Form aracılığı ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri katılımcılara ait Tanımlayıcı Bilgiler Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamı Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov –Smirnov, Mann Whitney U, Krustal Wallis H, Post Hoc, Gomes-Howell Post-Hoc ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelik İş İndeksi-Çalışma Ortamı Ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 2.22±0.54 olarak hesaplanmıştır. Hemşirelik İş İndeksi-Çalışma Ortamı Ölçeğinin alt boyut puan ortalamaları incelendiğinde ise en düşük puanın 1.88±0.65 ile 'İnsan Gücü ve Diğer Kaynakların Yeterliliği' alt boyutunda, en yüksek puanı ise 2.46±0.62 ile 'Kaliteli Bakım İçin Gerekli Hemşirelik Kaynakları' alt boyutunda olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin Beck Anksiyete Ölçeği puan ortalamaları 17,56 olarak belirlenmiş olup Beck Anksiyete Ölçeğinden alınan en yüksek puanın ise 55 olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %51.5'inin hafif düzeyde anksiyete görüldüğü,%22,4'ünde ise orta düzeyde anksiyete görüldüğü, %26'sında da yüksek düzeyde anksiyete görüldüğü saptanmıştır. Katılımcıların Beck Anksiyete Ölçeği toplam puan ortalamaları ile Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark saptanmamıştır. Bu çalışmada hemşirelerin çalışma ortamını orta düzeyde değerlendirdikleri görülmüştür. 'İnsan Gücü ve Diğer Kaynakların Yeterliliği' alt boyutuna ilişkin değerlendirmelerinin ise düşük düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelerde anksiyete puanları değerlendirildiğinde ise orta düzeyde anksiyete saptanmış olup Covid-19 geçirmeyen hemşirelerin anksiyete düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışma birimi değişen hemşirelerin anksiyete düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelerin çalışma ortamı değerlendirmeleri ve anksiyete düzeyleri incelendiğinde ise anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in a descriptive and relationship-seeking type in order to evaluate the practice environment and anxiety levels of nurses. The research was carried out with the nurses working in the clinics of a training and research hospital in Istanbul between June and August 2021, via Google Form. Descriptive Information Form of the participants, Beck Anxiety Inventory, Practice Environment Scale-Nursing Work Index were used for the data of the study. Kolmogorov –Smirnov, Mann Whitney U, Krustal Wallis H, Post Hoc, Gomes-Howell Post-Hoc and Spearman Correlation analysis were used in the analysis of the data. The mean score obtained from the Practice Environment Scale-Nursing Work Index was calculated as 2.22±0.54. When the sub-dimension mean scores of the Nursing Work Index-Working Environment Scale were examined, it was found that the lowest score was 1.88±0.65 in the 'Adequacy of Manpower and Other Resources' sub-dimension, and the highest score was 2.46±0.62 in the 'Nursing Resources Required for Quality Care' sub-dimension. detected. The nurses' Beck Anxiety Scale mean score was determined as 17.56, and the highest score obtained from the Beck Anxiety Scale was found to be 55. It was determined that 51.5% of the nurses participating in the study had mild anxiety, 22.4% had moderate anxiety, and 26% had high anxiety. There was no significant difference between the participants' Beck Anxiety Scale total score averages and the Practice Environment Scale-Nursing Work Index total score averages. In this study, it was observed that nurses evaluated the practice environment at a moderate level. It has been concluded that the evaluations of the sub-dimension“Manpower and Adequacy of Other Resources”are at a low level. When the anxiety scores of the nurses were evaluated, moderate anxiety was found, and the anxiety levels of the nurses who did not have Covid-19 were found to be significantly higher. It was concluded that the anxiety levels of the nurses whose working units changed were significantly higher. When the nurses' practice environment evaluations and anxiety levels were examined, no significant difference was found.