1970'li yıllar sürecindeki Türkiye'de baskı sanatlarında figüratif ve soyut imgeler
Figurative and nonfigurative printmaking images during 1970s in Turkey
  1. Tez No: 732463
  2. Yazar: FATMA YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. SAİME DÖNMEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Baskıresim Sanatı, Figüratif İmgenin eğilimi, Soyut İmgenin eğilimi, Printmaking in Turkey, Trends of figurative image Figüratif, Trends of nonfigurative image
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Baskı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkiye' de 1970'li yıllarda baskıresim hızlı bir gelişim göstermiştir. Bu siyasal, ekonomik, kültürel Ortam ve toplumsal gelişim, yeni sanat akımları sanatçıları da etkilemiş yeni atölyeler açılmasını sağlamıştır. Sanatçıların figüratif ve soyut imgelemeleri baskıresme yansıması 70'li yıllarda pres makinaların artışı ile çoğaltılmıştır. Bu alanda 70'li yıllar sanat ortamı gelişimi, sergilerin ve yarışmaların baskıresim sanatına önemli katkısı olmuştur. Türkiye' deki Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü, Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu kurumlarında çalışan sanatçılar baskıresim geliştirmiştir. Kurumlarda çalışan ve eğitim gören sanatçılar, figüratif ve soyut eserleri dönemin kültürel etkisini yansıtmış, baskı resminin temellerini atmıştır. Tezin birinci bölümünde 70'li yılların toplum yapısı, sanat ortamı, sergilerin baskıresim sanatına katkıları, Soyut ve Figüratif eğilimlerine yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Kurumunun katkıları ve sanatçılarından Adnan Çoker, Güngör İblikçi, Süleyman Saim Tekcan, Asım İşler'in eserleri ele alınmıştır. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nün etkisi ve Mustafa Aslıer, Muammer Bakır, Mürşide İçmeli, Hayati Misman'ın eserlerinin katkısı ele alınmıştır. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun katkısı ve sanatçılarından Aliye Berger, Mustafa Pilevneli, Ergin İnan, Fevzi Karakoç'un Soyut ve Figüratif eğilimli imgelemleri, baskıresim anlayışları ve katkıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Printmaking experienced a rapid growth in Turkey during 1970s. The political, economic, cultural environment and social development, new art movements aslo influenced the artists and enabled the opening of new workshops. The reflection of artists't figurative and non figurative images on printmaking was multiplied with the increase of pressing machines in the 70s. In this field, the development of the art environment in the 70s, exhibitions and competitions made an important contribution to the art of printmaking. The artists affiliated with State Academy of Fine Arts, Department of Painting at Gazi University Graduate School of Education, State Academy of Applied Fine Arts developed printmaking. The figurative and non figurative works of artist who work and educate in institutions reflected the cultural influence of the period and laid the foundations of printmaking. In the first part of the thesis, the social structure of the 70s, the art environment, the contributions of the exhibitions to the art of printmaking, figurative and non figurative trends are included. In the second part of the thesis, the contributions of the State Academy of Fine Arts and the works of Adnan Çoker, Güngör İblikçi, Süleyman Saim Tekcan, and Asım İşler are handled, The impact of Gazi Education Institute Painting Department and the contribution of the works of Mustafa Aslıer, Muammer Bakır, Mürşide İçmeli, and Hayati Misman are handled. The contribution of the State Applied Fine Arts Academy and the figurative and non figurative imageries, printmaking understandings and contributions of artists Aliye Berger, Mustafa Pilevneli, Ergin İnan, Fevzi Karakoç were examined.