Yoğun bakım hemşirelerine video teknolojisi kullanılarak verilen eğitimin basınç yaralanmalarına ilişkin bilgi düzeylerine etkisi
The effect of training given to intensive care nurses using video technology on their knowledge of pressure injuries
  1. Tez No: 732478
  2. Yazar: CEYLAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU KARABAĞ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç yaralanmaları, bilgi düzeyi, eğitim, hemşire, video teknolojisi, Pressure Injuries, level of knowledge, education, nurse, video technology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma yoğun bakım hemşirelerine video teknolojisi kullanılarak verilen eğitimin basınç yaralanmalarına ilişkin bilgi düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma ön test ve son test olarak yarı deneysel yapıldı. Çalışma 27 Nisan 2022 ile 06 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışma, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Dahili Yoğun Bakım ve Koroner Yoğun Bakım-2'de çalışan 46 hemşire ile yapıldı. Araştırma verilerinin elde edilmesi amacıyla“Hemşire Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi”kullanıldı. Araştırmada eğitim hazırlanan videolar aracılığıyla verildi. Veri toplama araçları Google forms uygulaması kullanılarak oluşturulan link ile çevrimiçi toplandı. Çalışma sonucunda elde edilen bulguların analizinde tanımlayıcı istatistikler, her hemşire için hesaplanan Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testitoplampuan ortalaması, Paired t testi ve etki büyüklüğünü hesaplamak için Cohen(d) katsayıları kullanıldı. Hemşirelerin %69.6'sının kadın ve %73.9'unun lisans mezunu olduğu saptandı. Hemşirelerin %76.1'inin Basınç Yaralanmalarını önlemeye/tedaviye yönelik hemşirelik uygulamalarını kısmen yeterli bulduğu, %93.5'inin şu anda çalışılan ünitede Basınç Yaralanması olan hastaya bakım verdiği, %41.3'ünün bir haftada Basınç Yaralanması olan 1-2 hastaya bakım verdiği bulundu. Hemşirelerin %84.8'i Basınç Yaralanmaları iyi bir hemşirelik bakımı ile önlenebileceğini bildirdi. Hemşirelerin Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi son testteki toplam puan ortalamalarının (43.71±5.71) ön testteki puan ortalamalarına (32.86±5.12) göre ve son test alt boyut puan ortalamalarının da ön testteki puan ortalamalarına göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı (p=0.0000.8) olarak bulundu. Bu araştırmada yoğun bakım hemşirelerine video teknolojisi kullanılarak verilen eğitimin basınç yaralanmalarına ilişkin bilgi düzeylerini artırdığı bulundu. Basınç Yaralanması ile ilgili hemşirelere bilgi vermek amacıyla video teknolojisinin kullanılması konuda hemşirelerin teşvik edilmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of education given to intensive care nurses by using video technology on the level of their knowledge about pressure injuries. A quasi-experimental pretest-posttest design was used. The study was carried out between April 27, 2022 and June 6, 2022 with 46 nurses working in Erzurum Regional Education and Research Hospital, Internal Intensive Care and Coronary Intensive Care-2. A Nurse Descriptive Information Form and the Modified Pieper Pressure Wound Knowledge Test were used to collect research data. In the research, the education was given through videos prepared by the researcher. Data were collected using an online questionnaire created on Google forms. In the analysis of the findings obtained as a result of the study, descriptive statistics, the mean Modified Pieper Pressure Wound Knowledge Test score calculated for each nurse, paired ttest, and Cohen (d) coefficients were used. Of the nurses in the study, 69.6% were female and 73.9% had an undergraduate degree. It was found that 76.1% found the nursing practices aimed at preventing/treatment of pressure wound partially adequate, 93.5% provided care for patients with pressure wound in their current unit, and 41.3% provided care for 1-2 patients with pressure wound a week.Also,84.8% of nurses reported that pressure wound could be prevented with good nursing care.It was determined that the mean score of participants on the posttest application of the total Modified Pieper Pressure Wound Knowledge Test (43.71±5.71) was significantly higher than their mean score on the pretest application of the test (32.86±5.12), and their mean posttest score on the subdimensions of the test was significantly higher than their mean pretest score (p=0.000< 0.05). The effect size regarding the variance between the mean scores obtained from the pretest and posttest applications of the Modified Pieper Pressure Wound Knowledge Test was found to be d=1.995, which indicated a large effect (>0.8). In this study, it was found that education given to intensive care nurses using video technology increased their level of knowledge about pressure injuries. It is recommended to encourage nurses to use video technology to get information about pressure injuries.