Meta analizi ile Box-Cox dönüşümü için yeni bir yaklaşım ve ınternet tabanlı uygulaması
A novel approach for Box-Cox transformation via meta analysis and its web application
- Tez No: 732487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Box-Cox dönüşümü, Meta analizi, Normallik testleri, İstatistiksel yazılım, Box-Cox transformation, Meta analysis, Normality tests, Statistical software
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Normallik varsayımı sağlık çalışmalarında sıkça karşılaşılan varsayımlardan birisidir. Normallik varsayımının sağlanmadığı durumlarda sıkça başvurulan çözüm yöntemlerinden birisi normal dağılmayan veri seti üzerinde dönüşüm yapmaktır. Sıkça kullanılan dönüşüm yöntemlerinden birisi ise Box-Cox dönüşüm yöntemidir. Box-Cox dönüşüm yöntemi bilinmeyen dönüşüm parametresine sahip bir kuvvet dönüşüm yöntemidir. Bu tez çalışmasında Box-Cox dönüşüm yönteminin bilinmeyen dönüşüm parametresinin kestirimi için yeni bir yaklaşım önerilmiştir. Önerilen yaklaşım farklı parametre kestirim yöntemlerinin meta analizi ile birleştirilmesi mantığına dayanmaktadır. Monte Carlo benzetim çalışmasıyla önerilen yaklaşım ile diğer yöntemler farklı senaryolar altında karşılaştırılmıştır. Benzetim çalışması sonucunda önerdiğimiz yaklaşımın diğer yöntemlere göre parametre kestirimi konusunda daha başarılı performans gösterdiği görülmüştür. Ek olarak iki farklı gerçek veri üzerinde önerilen yöntemin uygulaması yapılmıştır. Ek olarak önerilen yaklaşım R programında AID kütüphanesi altında“boxcoxmeta”isimli fonksiyon olarak araştırmacıların erişimine açılmıştır. Son olarak bu tezde önerilen yaklaşımın da kullanılabileceği internet tabanlı bir araç geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The assumption of normality is one of the common assumptions in health studies. In cases where the normality assumption is not met, one of the frequently used solution methods is to transform on a non-normally distributed data set. One of the frequently used transformation methods is the Box-Cox transformation method. Box-Cox transformation method is a power transformation method with unknown transformation parameter. In this thesis, we proposed a new approach for the estimation of the unknown transformation parameter of the Box-Cox transformation method. Our proposed approach is based on combining different parameter estimation methods with meta-analysis. We compared our propesed approach and other methods under different scenarios with the Monte Carlo simulation study. As a result of the simulation study, it has been seen that our proposed approach has a more successful performance in parameter estimation than other methods. Moreover, we applied the proposed approach on two different real data. In addition, we made our proposed approach accessible to researchers as a function named“boxcoxmeta”under the AID library in the R program. Finally, we have developed an internet-based tool involving our proposed approach in this thesis.