Enerji jeopolitiği bağlamında Çin Halk Cumhuriyeti dış politikasının incelenmesi
Analyzing the foreign policy of the People's Republic of China in the context of energy geopolitics
  1. Tez No: 732521
  2. Yazar: GİZEM AY ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin Enerji Güvenliği, Çin Enerji Dış Politikası, Çin'in Enerji Yatırım ve Projeleri, Kuşak ve Yol Girişimi, Enerji Jeopolitiği, China Energy Security, China's Energy Foreign Policy, China's Energy Investment and Projects, Belt and Road Initiative, Energy Geopolitics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışmasının amacı uluslararası sistemde küresel güç olma yolunda ilerleyen Çin Halk Cumhuriyeti'nin enerji arz güvenliği sağlama politikasının etkilerini iktisadi gelişmişlik-enerji güvenliği ilişkisi içerisinde incelemektir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi neoliberal teoriye dayanmakta olup, 1978 yılı sonrasında Deng Xiaoping'in başlattığı ekonomik reformlar sonrasından günümüze kadar uygulanan jeopolitik yaklaşımlar ele alınmıştır. Çin yönetimi, iktisadi büyümesinin temeline üretimi koymuştur. Üretimin devamlı olabilmesi; temiz, güvenli, kesintisiz bir enerji akışının ülkeye sağlanmasına bağlıdır. Bunların bütününde Çin, iktisadi kalkınması ile beraber halk refahının artmasını ve ordunun modernizasyonun sağlanmasını rejimin devamını sağlayacak bir unsur olarak görmektedir. Çin enerji güvenliğini ekonomik güvenliğini ve ulusal güvenliğini bir bütün olarak değerlendirmektedir. Bu durum dünyadaki enerji kaynaklarına Çin'in yönelmesine sebep olmuştur. Kuşak Yol Girişimi gibi büyük ölçekli projeler uygulamaya sokarak Orta Asya, Orta Doğu, Rusya, Latin Amerika ve Afrika'da etki alanını ve enerji diyaloğunu artırmaktadır. Çin, uluslararası sistemde enerji diyaloğunu geliştirirken ekonomik gelişiminin devamı ile birlikte bölgesel ve küresel güç olma ideali de gerçekleştirebilecektir. Bu çalışma Çin'in kuramsal çerçevede enerji güvenliğini nasıl sağladığını ve dış politikasını nasıl şekillendirdiğini inceleyerek önemli bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim of this thesis is to examine effects of the policy, in securtiy of ensuring energy and supply by a relation as economic development and energy security. The theoretical framework of the study is based on neoliberal theory and the geopolitical approaches that have been applied since the economic reforms initiated by Deng Xiaoping after 1978 are discussed. Government of China put production to basis of economic growth. The contuniuity of production is depend on providing of energy being clear, safe and uninterrupted. In all of these, according to China increasing of welfare with economic development providing of modernization the army are seen factors which supporting survival of regime. China evaluate security of energy, security of nation and security of economic as common. This resulted in that China tend to sources of energy in the world and also that increases dialogue of energy and effect in Central Asia, Middle East, Russia, Latin Ameica and Africa with big project like Belt and Road Initiative. While China is developing the dialogue of energy in international system, the idea of being local and global power will able to realized by the economic development. The thesis presents a perspective by examining how China provide the security of energy in theoretical frame and how it shapes the foreign policy.