Fizyoterapistlerin iş sonrası yorgunluk düzeylerinin fiziksel aktivite ve mesleki kaygı düzeyine etkisi
The effect of physiotherapists' after work fati̇gue levels on physical activity and occupational anxiety
- Tez No: 732542
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fizyoterapist, Yorgunluk, Mesleki Kaygı, Physical Therapist, Fatigue, Occupational Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç doğrultusunda sosyo demografik bilgi formu, Chalder Yorgunluk Ölçeği (CYÖ), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form ve Fizyoterapistlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeğinden oluşan veri toplama aracı; Kasım 2021 ile Nisan 2022 tarihleri arasında araştırmaya katılmaya gönüllü 293 fizyoterapiste uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 25.0 istatistik programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; Araştırmada fizyoterapistlerin fiziksel yorgunluk düzeylerinin her zamanki düzeyinde olduğu, mental yorgunluk düzeylerinin her zamankinden daha aza yakın düzeyde olduğu ve genel yorgunluk düzeylerinin her zamanki hissettikleri ve her zamankinden daha az yorgun hissettikleri düzey arasında olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada fizyoterapistlerin mesleki kaygı düzeylerinin 35 puan üzerinden 21,75 puan olduğu belirlenmiştir. Araştırmada katılımcıların yürüme MET değerlerinin şiddetli ve orta şiddetli MET değerlerinden daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Fizyoterapistlerin iş sonrası yorgunluk düzeyleri, fiziksel aktivite ve mesleki kaygı düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Başka bir ifade ile fizyoterapistlerin iş sonrası yorgunlukları arttıkça, fiziksel aktivite düzeyleri azalmaktadır. Fizyoterapistlerin iş sonrası yorgunlukları ile mesleki kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Diğer bir ifade ile fizyoterapistlerin iş sonrası yorgunluk düzeyleri mesleki kaygılarını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between physical activity and occupational anxiety levels of physical therapists after work. Purpose socio-demographic information form, the Chalder fatigue scale (CYO), international physical activity Questionnaire-short form of attitude scale towards teaching profession and training data collection tools; dates between April 2021 November 2022 by physiotherapists 293 volunteer to participate in the research was applied. The data obtained were evaluated in a computer environment using the SPSS 25.0 statistical program. Research; research is at the usual level of physical therapists in levels of physical fatigue, mental fatigue levels at the level of less than usual, and overall feel more tired than usual, and the usual levels of fatigue you feel it is concluded that the level is between. In the study, it was determined that the occupational anxiety levels of physical therapists were 21.75 points out of 35 points. In the study, it was determined that the walking METH values of the participants were higher than the severe and moderate Meth values. A significant relationship was found between the levels of physical activity and occupational anxiety of physical therapists' post-work fatigue levels Dec