Yabancı çalışanların hakları ve Türkiye'ye geldiklerinde yaşadığı sorunlar: İstanbul ilinde bir alan araştırması
The rights of foreign employees and the problems experienced on their come to Turkey: A field research in Istanbul
  1. Tez No: 732702
  2. Yazar: SİNEM ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET UTKU ERDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı çalışanlar, yabancı çalışanların hakları, yabancı çalışanların sorunları, foreign workers, foreign worker's rights, foreign worker's problems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmada ilk olarak yabancı kavramı tanımlanmıştır. Yabancı kavramının kimleri kapsadığı da belirtilmiştir. Hukuka dayalı olarak yabancıların çalışan hakkına ilişkin maddelerle yabancı çalışanların haklarının kapsam ve sınırları tespit edilmiştir. Çalışmanın içeriğinde kanunda belirtilen yabancıların çalışma hakkını kullanabilmesine ilişkin usul ve esaslar açıklanmış. Yabancılara verilecek çalışma izni, çalışma izni alınabilmesinin koşulları, ikamet izni, çalışma hak ve özgürlüklerine ilişkin temel esaslar belirtilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise, yabancıların Türkiye'ye çalışmak için geldiklerinde yaşadığı sorunların detaylarını ortaya koymak amacıyla alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırması kısmında nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin veri toplama tekniklerinden olan derinlemesine görüşme seçilmiştir ve yabancı çalışanlarla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Çalışanlar ile görüşmeler sonucu sorunların benzer olduğunu gözlemleyerek bu temel sorunlar üzerinde durulmuştur. Yabancıların Türkiye' ye gelmelerinden kaynaklı yaşadığı sorunların analizi sonucunda farklı dili konuştuklarından dilimizi bilmemesinden dolayı yaşadığı sorunlar, konut bulamama sorunu, çalışanlar arasında işyerinde ayrımcılık görmesi, sosyo-kültürel farklar, iş bulamama endişesi, aldıkları ücretin sadece temel ihtiyaçları karşılaması veya karşılayamaması sonucu ikinci iş de çalışması gibi sorunların nasıl üstesinden geldikleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the concept of foreigner was first defined. It states who the concept of foreigner includes. The scope and limits of the rights of foreign workers have been determined with the articles based on law related to the foreign worker's rights. In the content of the study, the procedures and principles regarding the exercise of the right to work by foreigners specified in the law are explained. The basic principles regarding the work permit to be granted to foreigners, the conditions for obtaining a work permit, residence permit, working rights and freedoms are specified. In the last part of the research, a field study was conducted to reveal the details. In the field research part, qualitative research method was preferred. In-depth interview, which is one of the data collection techniques of the qualitative research method, was chosen and foreign employees were interviewed in-depth. Observing that the problems were similar as a result of the interviews with the employees, these basic problems were emphasized. As a result of the analysis of the problems experienced by foreigners due to their coming to Turkey, the problems experienced due to not knowing our language because they speak a different language, the problem of not being able to find a house, discrimination among the employees at the workplace, socio-cultural differences, the worry of not being able to find a job and the second job as a result of the wages they receive only meet or fail to meet their basic needs. and how they have overcome such problems.