Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi çerçevesinde bölgesel ekonomik entegrasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of regional economic integrations within the framework of Regional Security Complex Theory
  1. Tez No: 732772
  2. Yazar: SALİH OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Ekonomik Entegrasyon, Kopenhag Okulu, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, Regional Economic Integration, Copenhagen School, Regional Security Complex Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmanın amacı; bölgesel güvenlik kompleksi teorisi ile bölgesel ekonomik entegrasyon kavramlarının açıklanarak aralarındaki ilişkinin bölgesel güvenlik kompleksi teorisi çerçevesinde seçilmiş bölgesel ekonomik entegrasyon örnekleriyle değerlendirmeye çalışmaktır. Tez toplamda üç bölüm üzerinde hazırlanmış olup çalışmada ilk iki bölümde daha çok teorik olarak“Bölgesel Ekonomik Entegrasyon”,“Küreselleşme”,“Bölgeselleşme”,“Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi”temel kavramları üzerinden açıklamalar yapılmaktadır. Söz konusu kavramlardan yola çıkarak güvenlik kaygıları ve belirli liderlik uygulamaları ile bölgesel güvenlik kompleksi teorisinin nasıl şekillendirildiği değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise değerlendirme ve analiz yapılarak bölgesel güvenlik kompleksi teorisi çerçevesinde yalıtkan ülke olarak tanımlanan Türkiye'nin seçilmiş bölgesel ekonomik entegrasyonlar ile ilişkisi istatistiksel olarak dış ticaret verileri ile açıklanarak Türkiye'nin teori kapsamında herhangi bir bölgesel ekonomik entegrasyonda yer almamasının nedenleri değerlendirilmektedir. Bölgesel güvenlik kompleksi teorisi ile bölgesel ekonomik entegrasyon kavramları birbirlerini karşılıklı, doğrudan ve dolaylı olarak birbirlerini etkilemektedirler. Araştırma sonucunda, bölgesel güvenlik kompleksi teorisinin bölgesel ekonomik entegrasyonların oluşum nedeni olduğu değerlendirilmekte olup yüksek düzeyde karşılıklı olumlu yönde ilişkili oldukları tespit edilmektedir. Sonuç olarak bölgesel güvenlik kompleksi teorisi ile bölgesel ekonomik entegrasyon kavramları ilişkili olduğu için çalışma hipotezinin doğruluğuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain the concepts of regional security complex theory and regional economic integration and to try to evaluate the relationship between them with selected regional economic integrations. The thesis has been prepared in three parts in total, and the first two parts of the thesis are mostly theoretically explained on the basic concepts of“Regional Economic Integration”,“Globalization”,“Regionalization”,“Regional Security Complex Theory”. Based on these concepts, security concerns and specific leadership practices and how the theory of the regional security complex is shaped are evaluated. In the third part of the study, the relationship between Turkey, which is defined as an insulating country within the framework of the regional security complex theory, and selected regional economic integrations is explained statistically with foreign trade data, and the reasons why Turkey is not included in any regional economic integration within the scope of the theory are evaluated. The theory of the regional security complex and the concepts of regional economic integration affect each other mutually, directly and indirectly. As a result of the research, it is evaluated that the theory of regional security complex is the reason for the formation of regional economic integrations and it is determined that they are positively related to each other at a high level. As a result, since the regional security complex theory and the concepts of regional economic integration are related, the working hypothesis is correct.