مفهوم الإصلاح في القرآن الكريم دراسة دلالية تحليلية
Kur'an'da 'Islah' kavramının semantik analizi / Semantic analysis of the concept 'Islah' (rehabilitation) in the Qur'an
  1. Tez No: 732780
  2. Yazar: ÖMER ABDURRAHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Semantics, Islah (Rehabilitation), Context, Semitic Languages, lexical field, Lingoal Structure, Synchronic, Diachronic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
“İyi ve yararlı olma”anlamındaki salâh kökünden gelen“Islah”kavramı genel olarak“düzeltmek, daha iyi hale getirmek”mânasında kullanılmaktadır, ve bir ölçüde Batı dillerindeki reform kelimesine karşı gelir. Bu çalışmada, Kur'an-ı Kerim'de merkezi bir ahlaki kavram olarak belirtilen“Islah”, tarihsel ve yapısal boyutlarında dilsel ve bağlamsal incelemeye dayanan bir yaklaşımla ele alınmıştır. Bunun tüm insanlık için geçerli olan olumlu bir ahlaki kavram olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, İslam öncesi şiir, Sami dilleri, Eski ve Yeni Ahit ve meydana gelen yeni semantik gelişmelerden başlayarak, tarih içerisinde kazandığı yeni anlamlar göz önüne alınarak semantik yöntemle analizi yapılmıştır. Çalışma bu kavram için kavramsal ve analitik bir yaklaşım benimsemekte, ve Islah kavramının müfessirlerinin açıklamalarına dayanmaktadır. Çalışma üç ana bölüme ayrılmış olup, ilk bölümde; kavramın ve etimolojik kökeninin dilsel ve deyimsel bir incelemesi, ikinci bölümde; önceki Kur'an-ı Kerim bazlı lügatler üzerinden yapılan tarihsel bir inceleme ve üçüncü bölümde ise; bu kavramın daha önceki Kur'an-ı Kerim lügatleri üzerinden yapılan semantik bir incelemeyi teşkil etmektedir. Islah kavramının Kur'an-ı Kerim'deki kullanımının, kavramı Kitapta istatistiksel olarak inceleme, ardından mahiyetini ve yapısını araştırma ve buna yakın ve zıt anlamlı kelimeleri ortaya çıkarma ve nihayetinde kavramın Semantik alanını açıklama safhalarına tabi tutarak semantik bir incelemesi yapılmaktadır. Çalışma, aynı zamanda Islah kavramını anlamsal analiz açısından, vahyin nüzulu sırasında sözlüksel bağlam (Salt Anlam) ve kavramın sonraki lügatlerde art zamanlı (Kur'an'ın nüzulundan sonra) önemi gözeterek araştırmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde oluşan sonraki lügatler üzerindeki etkisiyle orijinal kavramın yapısında anlamsal bir gelişme göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Semantik, Islah, Siyak/Bağlam, Sami Dilleri, Semantik Alan, Dil Yapısı, eş zamanlı anlam, art zamanlı anlam.
Özet (Çeviri)
The concept of“Islah”, which comes from the root salah meaning“to be good and useful”, is generally used to mean“to correct, to make better”, and to some extent corresponds to the word“reform”in Western languages. In this study,“Islah”, which is stated as a central moral concept in the Qur'an, is discussed in its historical and structural dimensions with an approach based on linguistic and contextual analysis. This has proven to be a positive moral concept that applies to all humanity. In this study, pre-Islamic poetry, Semitic languages, Old and New Testaments, and the new semantic developments that occurred, were analyzed with the semantic method, taking into account the new meanings it gained in history. The study adopts a conceptual and analytical approach for this concept and is based on the explanations of the commentators of the concept of Islah. The study is divided into three main parts, and it constitutes, in the first part; a linguistic and idiomatic analysis of the concept and its etymological origin, in the second part; a historical analysis on the previous Quran-based dictionaries and in the third part; a semantic analysis of this concept over the previous Quranic dictionaries. A semantic analysis of the use of the concept of 'Islah' in the Qur'an is carried out by subjecting it to the stages of statistically examining the concept in the Book, then researching its nature and structure, revealing words with close and opposite meanings, and finally explaining the semantic field of the concept. The study also works on the concept of Islah in terms of semantic analysis, considering the lexical context (Pure Meaning) during the revelation of the revelation and the diachronic (after the revelation of the Qur'an) importance of the concept in later dictionaries. It has shown a semantic improvement in the structure of the original concept with its effect on the next dictionaries formed in the historical process.