Design, synthesis and evaluation of some chalcone derivatives as antiproliferative agents
Bazı şalkon moleküllerinin tasarımı, sentezi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 732807
  2. Yazar: SEDAT KALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ESRA ÖNEN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: benzimidazol, şalkon, antikanser, NCI-Sülforodamin testi, benzimidazole, chalcone, anticancer, NCI-Sulforhodamine assay
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
KALE, S. Bazı Şalkon Moleküllerinin Tasarımı, Sentezi ve Değerlendirilmesi, Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Yüksek Lisans Programı Tezi, İstanbul 2022. Şalkonlar veya 1,3-diaril-2-propen-1-onlar, flavonoid ailesine ait doğal olarak oluşan bileşiklerdir. Kimyasal olarak, üç karbonlu α,β-doymamış karbonil sisteminden ve terminal karbonlara bağlı iki aromatik halkadan oluşurlar. Bu çalışmada 11 yeni benzimidazol şalkon türevi sentezlenmiş ve yapıları FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, LC-MS ve yardımıyla aydınlatılmıştır. Sentezlenen 11 bileşiğin MCF7 meme, HUH7 karaciğer ve HCT116 kolon kanseri hücrelerine karşı aktiviteleri araştırılıp, 3c, 3e ve 3g bileşiklerinin HCT116 kolon kanseri hücrelerine karşı aktivite gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
KALE, S. Design, Synthesis and Evaluation of some chalcone derivatives as antiproliferative agents, Yeditepe University Institute of Health Science, Thesis on Pharmaceutical Chemistry Master of Science Degree Programme, Istanbul, 2022. Chalcones or 1,3-diaryl-2-propen-1-ones are naturally occuring compounds that belong to the flavonoid family. Chemically, they consist of a three-carbon α,β-unsaturated carbonyl system and two aromatic rings attached to the terminal carbons. In this study, 11 novel benzimidazole chalcone derivatives were synthesized and their structures were elucidated with the help of FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, LC-MS and elemental analysis. The activities of 11 synthesized compounds against MCF7 breast, HUH7 liver, and HCT116 colon cancer cells were investigated. It was observed that the synthesized compounds 3c, 3e and 3g showed activity against HCT116 colon cancer cells.