Evliya anlatılarında hayvan sembolizmi
Animal symbolism in the narratives of Islamic saints
- Tez No: 732862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLA KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hayvan, Anlatı, Efsane, Menkıbe, Veli, Keramet, Animal, Narrative, Legend, Saga, Saint, Miracle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Veli olarak kabul edilen şahısların kerametlerinin anlatıldığı menkıbeler, dini efsaneler halk edebiyatının önemli ürünlerindendir ve halk üzerinde etkisi büyüktür. Anadolu coğrafyası bu türler için oldukça zengindir. Anadolu'nun çoğu yerinde türbesi bulunan veliler vardır. Bu türbeler etrafında anlatılan birçok menkıbeler, efsaneler mevcuttur. İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinden itibaren hayvanlarla sıkı ilişki kurmuştur. Türkler içinde aynısı geçerlidir. Anadolu insanı, hayvanları kurmuş olduğu bağın neticesinde günlük yaşamlarına, folklor ürünlerine, inanmalarına ve anlatılarına dahil etmişlerdir. Keramet, velilerin en dikkat çeken alametlerindendir. Velilerin en çok üzerinde durduğu kerametlerden biri hayvan kerametleridir. Evliya Anlatılarında Hayvan Sembolizmi başlığı altında hazırlanan bu tezde, velilerin hayvanlar üzerinde cereyan eden kerametleri, keramet motifi başlıkları altında incelenmeye ve bir araya getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sagas, religious legends, in which the miracles of people who are accepted as saints are told, are important and can be affected by the people. Anatolian geography is rich for these species. There are saints who have mausoleums in Anatolia. There are many legends told around these shrines. Mankind has established a close relationship with animals since the first period of history. The same is true for Turks. As a result of the bond that Anatolian people have established, they have included animals in their daily lives, folklore products, beliefs and narratives. Miracle is one of the biggest beliefs of saints. One of the best important miracles of saints is the miracles that appear on animals. Animal Symbolism in the narratives of Islamic Saints is tried to be examined and brought together in this thesis, and miracles occurring on animals, within the motif of miracles.