The foreign language learning motivation of 11th grade (MONE) students in learning English: A study at Erzurum Anatolian High School
11. sınıf (MEB) öğrencilerinin İngilizce öğrenmelerinde yabancı dil öğrenme motivasyonu: E​erzurum Anadolu Lisesi'nde bir çalışma
  1. Tez No: 733143
  2. Yazar: BEYZANUR GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İç motivasyon, dış motivasyon, motivasyonsuzluk, motivasyon, dil öğrenme motivasyonu, yabancı dil öğrenme motivasyonu, Motivation, Intrinsic motivation, extrinsic motivation, amotivation, language learning, language learning motivation, foreign language learning motivation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma farklı yaş grupları, cinsiyet gibi faktörleri göz önünde bulundurarak katılımcıların motivasyonunun (iç, dış ya da motivasyonsuzluğun) yabancı dil öğrenimine etkisini inceleme altına almaktadır. Ayrıca, iç ve dış motivasyonun başarıya katkısı olup olmadığı oluşumuda irdelenmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın ilk bölümü için, Erzurum Anadolu Lisesi'ndeki aynı seviyeden yaklaşık 102 öğrenci üzerinde (50 erkek, 52 kadın) Akademik Motivasyon Ölçeği (Valler and et.al, 1992) kullanılmıştır. Bu ölçekte 7 puanlık Likert ölçeğiyle değerlendirilen 21 beyan vardır. Geçerlilik Cronbach's Alpha Coefficent (Cronbach, 1951) ile test edilmiştir ki sonucu 0.75 olarak bulgulanmıştır. Sonuçlara göre; özdeşleşmiş düzenleme (identified regulation) (M=16.2, SD=5.37) katılımcıların en çok sahip olduğu motivasyonel yapıydı. Dış motivasyon (kadın M=14.37, SD=3.61); erkek (M= 13.9, SD= 3.96) ve iç motivasyon (kadın M= 10.01, SD= 3.34); erkek (M= 9.59, SD= 3.08) için önemli cinsiyet farklılıkları gözlemlenmedi. Sonuçlar ayrıca göstermiştir ki yaş grupları arasında 15 yaş iç motivasyon (M=15.0, SD= 2.61) ve dış motivasyon (M=10.5, SD= 1.48) da en çok motivasyona sahip yaş grubuydu. İkinci bölümde, katılımcıların yabancı dil öğrenimi hakkındaki fikirlerini bulmak için araştırmacı tarafından hazırlanmış 6 soruluk bir röportaj ilk bölümdeki anketi yapmış 9 katılımcı ile yürütülmüştür. Nicel analiz sonuçları katılımcıların belirtmiş oldukları bazı temel görüşlerin“kariyer, eğitim sistemi, öğretmen faktörü ve yurtdışında okuma veyahut çalışma”başlıkları altında toplandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study tried to shed light on the effect of participants' motivation (intrinsic, extrinsic or amotivation) on foreign language learning and whether intrinsic and extrinsic motivation contributed to success by considering factors such as different age groups and gender. In this context, for the first part of the study, the Academic Motivation Scale (Vallerand et.al, 1992) was used on approximately 102 students (50 males, 52 females) from the same level at Erzurum Anatolian High School. In this scale, there are 21 statements evaluated with a 7-point Likert scale. Validity was tested with Cronbach's Alpha Coefficient (Cronbach, 1951), with a result of 0.75. According to the results; identified regulation (M=16.2, SD=5.37) was the motivational construct that participants had the most. In terms of extrinsic motivation (female M=14.37, SD=3.61); male (M= 13.9, SD= 3.96) and intrinsic motivation (female M= 10.01, SD= 3.34); no significant gender differences were observed for male (M= 9.59, SD= 3.08). The results also showed that among the age groups, 15-year-old intrinsic motivation (M=15.0, SD= 2.61) and extrinsic motivation (M=10.5, SD= 1.48) were also the most motivated age group. In the second part, a 6-question interview prepared by the researcher to find out the participants' ideas about foreign language learning was conducted with 9 participants who made the questionnaire in the first part. The results of the quantitative analysis showed that some of the opinions of the participants were“career, education system, teacher factor and studying or working abroad”.