An investigation into the relationship between academic motivation of high school foreign language learners and their mindset
Yabancı dil öğrenen lise öğrencilerinin akademik motivasyonları ile zihniyetleri arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma
- Tez No: 852706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE EDA ERCAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Motivasyon, Lise, Dil Öğrencileri, Zihniyet, Academic Motivation, High School, Language Learners, Mindset
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, lisede yabancı dil öğrenen öğrencilerin akademik motivasyonları ile zihniyetleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Çalışma, öncelikle sayısal veri toplamayı içeren nicel bir yöntem kullanmaktadır. Bu çalışmada iki Likert ölçeği kullanılmıştır: Her bir öğrencinin akademik motivasyon düzeyinin çeşitliliğini değerlendirmek için Karcı & Gündoğdu (2018) tarafından geliştirilen“İngilizce Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği”ve katılımcıların zekâ ve yetenek algılarını ölçmek için Yılmaz (2022) tarafından oluşturulan“Zihniyet Kuramı Ölçeği”. Mevcut çalışmada, durumu betimleyecek bir dizi veri toplamak için, araştırmacının tamamen betimsel bulgular üretmek amacıyla gözlemlere ve ölçümlere dayanması gereken deneysel olmayan bir araştırma tasarımı kullanılmıştır (Thompson ve Panacek, 2007). Bu çalışma Şırnak'ın Güçlükonak ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 11. ve 12. sınıfta öğrenim gören 84 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Yaşları 15 ile 19 arasında değişen 38 kadın ve 46 erkek katılımcı bulunmaktadır. Toplanan veriler, akademik motivasyon ve zihniyet arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak için SPSS versiyon 25.0 ile analiz edilmiştir. Bu sürecin sonunda, bu çalışmanın veri analizi çeşitli sonuçlar ortaya koymuştur. İlk olarak, lise öğrencilerinin akademik motivasyon düzeyinin yüksek olduğu bulunmuştur (ortalama toplam motivasyon puanı 59.68±11.12'dir). İkinci olarak, öğrenciler büyüme zihniyetine yönelik bir eğilime sahiptir. Ancak, akademik motivasyon ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark bulunmazken, zihniyet ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Erkek katılımcılarla karşılaştırıldığında, kadın katılımcıların sabit benlik teorisi puanları önemli ölçüde daha yüksektir (t(82) = -2.286, p < .05). Ne yazık ki, bu durum kadınların genellikle değer görmediği ve bakış açılarının bölge çapında yeterince desteklenmediği fikriyle ilişkilendirilebilir. Basitçe ifade etmek gerekirse, coğrafya insanların hayatlarını şekillendirmede ve kaderlerini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Son olarak, bu çalışmada büyüme zihniyeti ile akademik motivasyon arasında pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur (p < .05, **p < .01, ***p < .001).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether there is a relationship between academic motivation of high school foreign language learners and their mindset. The study employs a quantitative method that involves collecting primarily numerical data. Two Likert scales were utilized:“The Motivation Scale Towards Learning English”developed by Karcı & Gündoğdu (2018) to evaluate the diversity of each student's academic motivation level, and“The Mindset Theory Scale”created by Yılmaz (2022) to measure the participants' perceptions of their intelligence and ability. To gather a set of data to describe the condition, the current study used a non-experimental research design in which the researcher needs to rely on observations and measurements to produce purely descriptive findings (Thompson & Panacek, 2007). This current study was carried out with 84 students of 11th grade and 12th grade at Anatolian Imam Hatip High School in Güçlükonak, Şırnak. There were 38 female and 46 male participants, with a range in age from 15 to 19. The collected data were analyzed by SPSS version 25.0 to reveal whether any relationship would exist between academic motivation and mindset. At the end of this process, the data analysis of this study presented several results. Firstly, it was found that high school learners' academic motivation level was high (the mean total motivation score is 59.68±11.12). Secondly, the students tended a growth mindset. However, there was no significant difference between academic motivation and gender while there was a significant difference between mindset and gender. Compared to male participants, female participants had substantially higher fixed self-theory scores (t(82) = -2.286, p < .05). It is unfortunately relatable to the idea that women are often undervalued and their perspectives are not adequately supported around the region. To put it simply, geography plays a significant role in shaping people's lives and determining their destiny. Finally, there found to be a positive relationship between growth mindset and academic motivation (p < .05, **p < .01, ***p < .001).