Elektrikli otomobil sanayi üretiminde tüketici davranışlarının etkisi: 'Türkiye örneği'
Factors affecting electric car industry demand: A pilot research with Turkish consumers
  1. Tez No: 733165
  2. Yazar: FURKAN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli Otomobil, Tüketici Tercihleri, Pazar Araştırması, Electric Car, Consumer Preferences, Market Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Elektrikli otomobillere yönelik beklentilerin yüksek olması, ülkeleri bu sektörde yatırımlar yapmaya teşvik etmiştir. Dünya'da otomotiv sektöründen önemli gelir elde eden Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Avrupa ülkeleri gibi ülkeler yatırımlarını elektrikli otomobil endüstrisine yöneltmiştir. Türkiye de otomobil sektöründeki yatırımlarını elektrikli otomobil üretimine yönlendiren ülkelerden biri olmuştur. Bu çalışma, Tüketicilerin Türkiye'de elektrikli otomobile olan taleplerinin ne gibi değişkenlerden etkilendiğini ölçmek için yapılmıştır. Bu kapsamda Türk tüketicilerle bir araştırma yapılmıştır. İnternet üzerinden anket yöntemi ile 300 kişiden elde edilen verilere t testi ve ANOVA analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Türk tüketicilerin Türkiye'de üretilecek olan elektrikli otomobile olan taleplerinin 7 faktörden etkilendiği bulgusu elde edilmiştir. Bu faktörlere“Ulaşılabilirlik”,“Gelecek”,“Şarj”,“Çevre Dostu”,“Yakıt Maliyeti”,“Tamir”ve“Performans”adı verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre elektrikli otomobillere yönelik talep, tüketicilerin tüketim alışkanlıklarına ve demografik özelliklere göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
High expectations for electric cars encouraged countries to make investments in this sector. Countries such as the United States of America, China and European countries, which earn significant income from the automotive industry in the world, have directed their investments to the electric car industry. Turkey has also become one of the countries that direct its investments in the automobile sector to electric automobile production. This study was conducted to measure the variables that affect consumers' demand for electric cars in Turkey. In this context, a study was conducted with Turkish consumers. T-test and ANOVA analyzes were applied to the data obtained from 300 people via the internet survey method. As a result of the research, it has been found that the demands of Turkish consumers for electric cars to be produced in Turkey are affected by 7 factors. These factors are named“Accessible”,“Future”,“Charge”,“Eco-Friendly”,“Fuel Cost”,“Repair”and“Performance”. According to the results of the research, the demand for electric cars varies according to the consumption habits and demographic characteristics of the consumers.