Ailenin korunması hakkı bağlamında kadın ve aile ile ilgili mevzuatın analizi
Analysis of legislation on women and the family in the context of the right to family protection
  1. Tez No: 733368
  2. Yazar: SEDA ÖĞÜTCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KIRIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Ailenin Korunması Hakkı, Ailenin Korunması, Aktörler, Ulusal ve Uluslararası Mevzuat, Actors, Family, National and International Legislation, Protection of the Family, Right to Protection of the Family
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Aile, evlilik veya kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar ve kardeşler arasında akrabalık ilişkilerin yaşandığı toplum içindeki en küçük birimdir. Aynı zamanda aile, toplumların kültürel aktarımının sağlandığı, ekonomik, eğitim, sosyal, siyasal bütün özellikleri içinde barındıran bir kurumdur. Ailenin bu özelliklerinin korunması güçlü ve sağlıklı toplumun devamını oluşturmaktadır. Modernleşme, kentleşme ve sanayileşmenin yaşanması, aile kurumunda da değişikliklere neden olmuştur. Geniş aileden tek ebeveynli aileye geçiş, aile içi iletişimin azalması, aile içi ekonomik düzenin değişmesi, evlilik oranlarında azalma ve boşanma gibi aile içinde pek çok değişim yaşanmıştır. Aile içi yaşanan değişimler aile kurumunun sürekliliğinin bozulmasına neden olmaktadır. Ailenin kurumunun bozulması ve sürekliliğinin sağlanamaması, gelecek nesillere kültürel normlar, örf ve adetler, gelenek-göreneklerin aktarılmasında sorun yaşanmasına ve güçlü toplumların oluşmasına engel teşkil etmektedir. Son dönemlerde boşanma oranlarındaki artış ile evlilik birliğinin oluşmasında azalmalar görülmektedir. Bu nedenle aile kurumunun korunmasına yönelik çalışmalar, önleyici ve koruyucu tedbirler alınması önem arz etmektedir. Bu çalışma aile korunmasını ve sürekliliğinin sağlanmasına yönelik ulusal ve uluslararası mevzuatta değerlendirilmektedir. Aynı zamanda aile ile ilgili aktörlere de yer verilerek ailenin korunması ve sürekliliği için öneriler getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
A family is the smallest unit in society in which there are kinship relations between husband Dec wife, children and siblings, based on marriage or blood ties. At the same time, the family is an institution in which all the economic, educational, social and political characteristics of societies are provided for cultural transmission. The preservation of these characteristics of the family constitutes the continuation of a strong and healthy society. Experiencing modernization, urbanization and industrialization has also caused changes in the family institution. There have been many changes in the family, such as the transition from an extended family to a single-parent family, the decrease in domestic communication, the change in the domestic economic order, the decrease in marriage rates, and divorce. Changes in the family cause the continuity of the family institution to deteriorate. The deterioration of the institution of the family and the inability to ensure its continuity prevent problems in the transfer of cultural norms, customs, traditions and customs to future generations and the formation of strong societies. Recently, there has been a decrease in the formation of marriage union with the increase in divorce rates. For this reason, it is important to work on the protection of the family institution and to take preventive and protective measures. This study is evaluated in national and international legislation aimed at ensuring family protection and continuity. At the same time, family-related actors are included and suggestions are made for the protection and continuity of the family.