Kadın ve aile perspektifinden istanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun incelenmesi
Istanbul convention from the perspective of women and family and examination of law numbered 6284
- Tez No: 751965
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KIRIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Aile (Ev) İçi Şiddet, İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Kanun, Violence Against Women, Family (Domestic) Violence, Istanbul Convention, Law Numbered 6284
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kadın, toplumun inşasında ve yapılanmasında önemli bir yere sahiptir. Çünkü kadın, toplumun ve aile kurumunun en temel parçasıdır. Aile, toplumun temelini oluşturur. Sağlıklı toplumların inşası için güvenli ve huzurlu aile yapılarının varlığı önemlidir. Çünkü aile; insanların ilk sosyal çevresidir ve kişileri topluma hazırlayan ilk kurumdur. İnsanlar, toplumu ayakta tutan ahlak ve değerler gibi normları ilk olarak aile kurumunda öğrenirler. Bu nedenle kadının ve ailenin korunması, insanlığın ve toplumun bekası için bir zorunlu hale gelmiştir. Kadına ve aile kurumuna yönelik en önemli tehlikelerden biri şiddettir. Şiddet haklı ve haksız olarak ikiye ayrılabilir. Kişinin kendisini veya başkalarının canını, malını, ırzını, vücut bütünlüğünü korumak için başvurduğu veya devletlerin meşru hukuk düzenini korumak için uyguladıkları şiddet; haklı şiddet olarak değerlendirilmektedir. Haksız şiddet ise tüm dünyada tartışılan ve hâlâ çözüme kavuşamamış insanlık adına en büyük tehlikelerden biridir. Türkiye'de de haksız şiddet probleminin çözümü için birçok çalışma yürütülmüş ve yürütülmeye devam edilmektedir. Bu çalışmalar genel olarak kadın ve aile ekseninde ortaya çıkmıştır. Bu alanda Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada şiddetin nedenleri, ailenin ve kadının şiddet ile arasındaki bağ ve bu hususta düzenlenmiş uluslararası hukuk metni olan İstanbul Sözleşmesi ile onun ışığında hazırlanan ulusal hukuk metni 6284 sayılı Kanun incelenmiştir. Bu bağlamda tez çalışmasının, aile ve kadın başta olmak üzere Türkiye'de yer alan ve alacak olan şiddet temalı çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The woman has an important place in the construction and structuring of society. Because a woman is the most basic part of society and the family institution. The family is the basis of society. The existence of safe and peaceful family structures is important for the construction of healthy societies. Because the family is the first social circle of people and the first institution that prepares people for society. People first learn about the norms such as morality and values that keep society afloat in the family institution. For this reason, the protection of women and the family has become a necessity for the survival of humanity and society. One of the most important dangers to women and the family institution is violence. Violence can be divided into justified and unjustified. Violence that a person applies to protect himself or others' life, property, rape, body integrity, or that states apply to protect the legitimate legal order; is considered justified violence. Unjust violence, on the other hand, is one of the biggest dangers for humanity that has been discussed all over the world and has still not been resolved. Many studies have been carried out and continue to be carried out to solve the problem of unjust violence in Turkey. These studies have emerged on the axis of women and the family in general. In this area, the Council of Europe Convention on the Prevention and Fight against Violence Against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention) and the Law Numbered 6284 on the Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women play an important role. In this study, the causes of violence, the relationship between family and woman violence and the Istanbul Convention, the text of international law regulated in this regard, and the Law No. 6284, the national legal text prepared in its light, were examined. In this context, it is aimed that the thesis study will contribute to the violence-themed studies that will take place in Turkey, especially family and women.