Modern Mısır romancılarından 'Alî el-Cârim ve 'Seyyidetu'l-Ḳuṣûr, Meraḥu'l-Velîd, Şâ'ir Melik ve Ğadetu'r-Reşîd' romanlarının çözümlemesi
Modern Egyptian novelist 'Alî Al-Jarem and The Analysis Of His Novels 'Seyyidetu'l-Ḳuṣûr, Meraḥu'l-Velîd, Şâ'ir Melik and Ğadetu'r-Reşîd'
  1. Tez No: 733380
  2. Yazar: ZEHRA NURDAN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alî el-Cârim, Modern Arap Edebiyatı, Mısır, Modern Mısır Romancılığı, Tarihî Roman, Alî Al-Jarem, Modern Arabic Literature, Egypt, Modern Egyptian Novelism, Historical Novel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Arap edebiyatının yaşanılan savaşların ve sömürgelerin gölgesinde şu anda bulunduğu konuma gelmesi uzun zaman almıştır. Bu süreçte Batı ile olan etkileşimlerle kültür göçleri sayesinde Arap edebiyatı modern haline kavuşmuş ve Mısır edebiyatı Doğu'nun edebî anlamda yol göstereni konumuna gelmiştir. Modern Arap edebiyatının şu anki durumuna gelmesini sağlayan yazarlardan biri de 'Alî el-Cârim'dir. 'Alî el-Cârim günümüze kadar gelen ve okullarda eğitim alanında hâlâ en büyük yardımcı kaynaklardan sayılan dilbilgisi kitaplarının yazarıdır. Bununla beraber yazar edebiyatın şiir, dilbilgisi, okul kitapları, tarihî roman gibi neredeyse her alanında sade, anlaşılır ve akıcı bir üslupla eserler vermiştir. Gerçek roman kahramanlarının şiirleriyle zenginleştirerek kaleme aldığı, gelecek nesillere Arapça'yı ve tarihlerini öğretmeyi amaçladığı tarihî romanlarının incelenmesi modern Arap edebiyatı alanı için önemlidir. Bu çalışmada modern Arap edebiyatının, modern Mısır romancılığının gelişim sürecine değindikten sonra tarihî roman türünde verdiği eserlerle Arap edebiyatına yön veren 'Alî el-Cârim'in tespit ettiğimiz dört romanını çözümleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
It took a long time for Arab literature to reach its current position in the shadow of wars and colonies. In this process, thanks to the interactions with the West and cultural migrations, Arabic literature became modern and Egyptian literature became the literary guide of the East. One of the writers who helped modern Arabic literature to reach its current state is Ali Al-Jarem. Ali Al-Jarem is the author of grammar books that have survived to the present day and are still considered the greatest auxiliary sources in the field of education in schools. In addition, he produced works in a simple, understandable and fluent style in almost every field of literature such as poetry, grammar, school books, historical novels. It is important for the field of modern Arabic literature to examine the historical novels that were written by the real heroes of the novel by enriching them with their poems and aiming to teach Arabic and their history to the next generations. In this study, after mentioning the development process of modern Arabic literature and modern Egyptian novelism, we will analyze the four novels of Ali AlJarem, who gave direction to Arabic literature with his historical novels.