Egzersiz bağımlılığı ile beden imajı ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 733452
  2. Yazar: CANSU SALHAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KIZILKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, egzersiz bağımlılığı, benlik saygısı, beden imajı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, düzenli egzersiz yapan bireylerin egzersiz bağımlılığı, beden imajı ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesi ve bu değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışma ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu araştırmacının İstanbul'da yer alan ve bu çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden spor merkezlerinde egzersiz yapan 115 yetişkin birey oluşturmaktadır. Çalışmaya katılanlardan 50'si kadın 65'i ise erkektir. Çalışmada veriler çevrimiçi olarak Google Forms aracılığıyla toplanmıştır ve veri toplama aracı olarak“Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği”, Beden İmajı Ölçeği“, ”Rosenberg Benlik saygısı Ölçeği ve“Sosyo-demografik Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 24.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Veri analiz sürecinde çarpıklık ve basıklık katsayıları, tanımlayıcı istatistikler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, bağımsız örneklem t testi, One-way ANOVA testi, Cronbach's alpha katsayısı kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmada anlamlılık .05 düzeyinde incelenmiştir. Çalışma sonucunda katılımcıların egzersiz bağımlılığı düzeyleri ile beden imajları arasında düşük düzeyde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir korelasyon olduğu; katılımcıların egzersiz bağımlılığı düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon olduğu ve katılımcıların egzersiz bağımlılığı düzeylerinin demografik değişkenlere göre (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, boy ve kilo) farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the levels of exercise addiction, body image and self-esteem of individuals who exercise regularly and to investigate the relationship between these variables. The study was carried out according to the relational screening model. The sample group of the research consists of 115 adult individuals who exercise in the sports centers located in Istanbul and voluntarily agreed to participate in this study. Of the participants in the study, 50 were female and 65 were male. Data were collected online through Google Forms and“Exercise Addiction Scale”, Body Image Scale“, ”Rosenberg Self-Esteem Scale“ and ”Socio-demographic Information Form" were used as data collection tools. Data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 24.0 program. In the data analysis process, the skewness and kurtosis coefficients, descriptive statistics, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient, independent sample t-test, One-way ANOVA test, and Cronbach's alpha coefficient were used. Significance was examined at the .05 level. Results indicated that, there is a low negative and statistically insignificant correlation between the exercise addiction levels of the participants and their body images; it was seen that there is a negative and statistically significant correlation between the exercise addiction levels of the participants and their self-esteem levels, and the participants' exercise addiction levels did not differ according to demographic variables (age, gender, education level, marital status, height and weight).