Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin fiziksel aktivite alışkanlıklarının sürekli kaygı durumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of physical activity habits of teachers working in private educational institutions on continuous anxiety
- Tez No: 733451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Kaygı, Öğretmen, Anxiety, Physical Activity, Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bursa ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin fiziksel aktivite alışkanlıklarının sürekli kaygı durumlarına olan etkisini incelemektir. Çalışmaya, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında çalışan toplam 469 öğretmen katılmıştır. Çalışmaya katılan bütün öğretmenlerin fiziksel aktivite ve sürekli kaygı durumları değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcılardan veri toplamak amacıyla Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ve Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilere uygulanan normallik testleri sonucunda parametrik testlerden Bağımsız örneklemler t testi, Tek yönlü varyans analizi yapılmış, çoklu karşılaştırma için LSD testi kullanılmıştır. Ayrıca ilişki analizi olarak kategorik verilerin birbiri ile olan ilişkisini incelemek için Phi ve Cramer's V katsayısı kullanırken; kategorik verilerin kaygı ile olan ilişkinin incelenmesi için ise Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyet, öğretmenlik branşı, gelir, spor yapma değişkenlerine göre kaygı düzeyleri incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilirken, yaş, öğretmenlik görev süresi, medeni hal, çocuk sayısı, hobi, kronik rahatsızlık, fiziksel aktivite durumu değişkenlerine göre kaygı düzeyleri incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Yine katılımcıların aktivite düzeyi ve cinsiyet, yaş, öğretmenlik süresi, öğretmenlik branşı, medeni durum, spor yapma, hobi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirken, aktivite düzeyi ve çocuk sayısı, gelir, kronik hastalık değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular sonucunda kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre sürekli kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Fiziksel aktivite durumu değişkenine göre katılımcıların sürekli kaygı düzeyleri incelendiğinde en düşük kaygı düzeyine sahip grubun yüksek aktivite yapan grup olduğu ancak gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyete bağlı olarak katılımcıların aktivite düzeyleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çeşitli değişkenler ve sürekli kaygı değişkeni arasındaki ilişki incelendiğinde; Cinsiyet, Yaş, Öğretmenlik branşı, Çocuk sayısı, Gelir düzeyi, Düzenli spor yapma değişkenleri ile Sürekli kaygı düzeyleri arasında kuvvet düzeyi düşük ancak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın Öğretmenlik süresi, Medeni durum, Düzenli hobi sahibi olma, Kronik hastalık sahibi olma, Aktivite düzeyi ile sürekli kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the physical activity habits of teachers working in private education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Bursa on trait anxiety. A total of 469 teachers working in private education institutions affiliated to the Ministry of National Education participated in the study. The physical activity and trait anxiety levels of all teachers participating in the study were evaluated. The International Physical Activity Questionnaire and Trait Anxiety Inventory were used to collect data from the participants. As a result of the normality tests applied to the data obtained in this study, Independent samples t-test and one-way analysis of variance were performed from parametric tests, and LSD test was used for multiple comparisons. In addition, while using Phi and Cramer's V coefficient to examine the relationship between categorical data as a relationship analysis; Spearman correlation test was used to examine the relationship between categorical data and anxiety. When the anxiety levels of the participants were examined according to the variables of gender, teaching branch, income, and doing sports, a statistically significant difference was detected. When the anxiety levels were examined according to the variables of age, teaching tenure, marital status, number of children, hobbies, chronic illness, physical activity status, no statistically significant difference was found. Again, while a significant relationship was found between the participants' activity level and gender, age, teaching time, teaching branch, marital status, doing sports, and hobby variables, no significant relationship was found between the activity level and the number of children, income, and chronic disease variables. As a result, as a result of the findings obtained, it was revealed that female participants had higher trait anxiety levels than male participants. When the trait anxiety levels of the participants were examined according to the physical activity status variable, it was concluded that the group with the lowest level of anxiety was the group with high activity, but the was no significant diffrence between the groups. Depending on the gender, it was determined that there was a significant relationship between the activity levels of the participants and the gender. When the relationship between various variables and trait anxiety variable is examined; It has been concluded that there is a low level of strength but a significant relationship between the variables of Gender, Age, Teaching branch, Number of children, Income level, Doing regular sports and Trait anxiety levels. On the other hand, it was concluded that there is no significant relationship between teaching time, marital status, regular hobby, chronic disease, activity level and trait anxiety levels.