Sağlık bakım hizmetlerinde disiplinlerarası takım çalışmasının etkililiğinin belirlenmesi
Determination of the effectiveness of interdisciplinary teamwork in health care services
- Tez No: 733455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Takım etkililiği algısı, disiplinlerarası takım çalışması, sağlık ekibi, geçerlik, güvenirlik, Perception of team effectiveness, interdisciplinary teamwork, healthcare team, validity, reliability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma; Hastaların Takım Etkililiği Algısı: Hasta-Ailesi Anketi ile Sağlık Hizmeti Verenlerin Takım Etkililiği Algısı Anketi'nin Türkçeye uyarlanması ve hasta/ailesinin ve sağlık çalışanlarının disiplinlerarası takım çalışması etkililiğine ilişkin görüşlerinin ve etkileyen etmenlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. İki aşamadan oluşan araştırmanın, birinci aşamasının örneklemini 230 hasta/ailesi ile 260 sağlık çalışanı, ikinci aşamasının örneklemini 205 hasta/ailesi ile 209 sağlık çalışanı oluşturdu. Veri toplamada; Hasta-Ailesi Tanıtıcı Bilgi Formu, Hastaların Takım Etkililiği Algısı: Hasta-Ailesi Anketi, Sağlık Çalışanı Tanıtıcı Bilgi Formu ve Sağlık Hizmeti Verenlerin Takım Etkililiği Algısı Anketi kullanıldı. Veri analizinde, birinci aşama için dil ve kapsam geçerliği, bilinen grup ile karşılaştırma yöntemi ve güvenirlik analizleri; ikinci aşama için tanımlayıcı analizler, korelasyon ve lojistik regresyon analizi kullanıldı. Yapı geçerliğinde, her iki ankette katılımcıların özelliklerine göre anlamlı farklılıklar belirlendi. Anketin duyarlılığı için düşük ve yüksek işlevli takımların puan ortalamaları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Hastalar/aileleri ile sağlık çalışanlarının takım etkililiği algısı yüksek düzeyde saptandı. Hastaların/ailelerinin takım etkililiği algısına ilişkin en yüksek puanın uyum, en düşük puanın ise hasta-aile odaklılık alt boyutunda; sağlık çalışanlarının takım etkililiği algısına ilişkin, en yüksek puanın takım etkililiği algısı, en düşük puanın ise rol belirginliği alt boyutunda olduğu saptandı. Hem hastaların/ailelerinin hem de sağlık çalışanlarının Takım Etkililiği Algısı Ölçeği ve Sonuçlar puanı arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki belirlendi. Hastaların/ailelerinin Takım Etkililiği Algısı Ölçeği puanı üzerinde, hastanede yatılan servis puanının, Sonuçlar puanı üzerinde ise medeni durum ve yüksek Takım Etkililiği Algısı Ölçeği puanının anlamlı etkisi saptandı. Sağlık çalışanlarının Takım Etkililiği Algısı Ölçeği puanı üzerinde, meslekte toplam çalışma yılı puanının, sonuçlar puanı üzerinde ise meslekte toplam çalışma yılının ve yüksek Takım Etkililiği Algısı Ölçeği puanının anlamlı etkisi belirlendi. Sonuç olarak Türkçe uyarlaması yapılan her iki anketin de geçerli ve güvenilir ölçüm araçları olduğu belirlendi. Bulgular, takım etkililiğinin arttırılması için hasta-aile odaklılığı ve sağlık çalışanlarının rol belirginliğinin geliştirilmesinin gerekli olduğunu, takım süreçlerini iyileştirmenin bakım sonuçları üzerinde etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to adapt the Patient-Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire and Provider-Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire into Turkish and to determine the patient/family and healthcare professionals' views on the effectiveness of interdisciplinary teamwork and factors affecting its effectiveness. The study was conducted in two stages. The sample of the first stage included 230 patients/families and 260 healthcare professionals, whereas the sample of the second stage included 205 patients/families and 209 healthcare professionals. The data were collected using the Patient-Family Descriptive Information Form, Patient-Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire, Health Professional Descriptive Information Form and Provider-Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire. In the data analysis, while language and content validity, known group comparisons and reliability analysis were performed for the first stage, descriptive analysis, correlation and logistic regression analysis were performed for the second stage. The construct validity study revealed significant differences between the participants' scores for both questionnaires in terms of their characteristics. The comparison of the mean scores obtained by the low- and highfunctioning teams for the sensitivity of the questionnaire demonstrated a statistically significant difference. The team effectiveness perception of the patients/their families and health workers was high. While the patients/families obtained the highest score from the cohesion subscale and the lowest score from the patient/family focus subscale, healthcare professionals obtained the highest score from the belief about team effectiveness subscale and the lowest score from the role clarity subscale. A highly significant correlation was determined between the mean scores obtained from the overall Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire and Outcomes subscale both by the patients/families and by the healthcare professionals. While the score for the service where the patients were hospitalized variable had a significant effect on the patients/families' scores for the Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire, the marital status variable and high Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire score had a significant effect on the Outcomes subscale score. While the score for the length of service in the profession variable had a significant effect on the healthcare professionals' scores for the Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire, the length of service in the profession variable and high Perceptions of Team Effectiveness Questionnaire score had a significant effect on the Outcomes subscale score. In conclusion, it was determined that both questionnaires, which were adapted into Turkish, were valid and reliable measurement tools. The findings revealed that patient-family focus and role clarity of healthcare professionals should be developed in order to increase team effectiveness, and that improving team processes had an effect on care outcomes.