Akut ayak bileği travmalarında ortaya çıkan bağ yaralanmalarının tanısında kullanılan magnetik rezonans görüntülemenin özel fizik muayene testleri ile korelasyonu
A comparison of MR and examination of acute ankle distorsion and it's effect of patients functional outcome
  1. Tez No: 733485
  2. Yazar: EMRAL AKER KOZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOMBACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: TEGNER, ayak bileği burkulması, ATFL, KFL, ayak bileği, Ankle sprain, sprained ankle, TEGNER, ATFL, CFL, deltoid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Akut ayak bileği burkulmaları ile acile başvuran hastaların tanısında ve takibinde magnetik rezonans(MR) görüntüleme ile özel fizik muayene(FM) testlerinin karşılaştırılması ve ayak bileği burkulmasının teşhis ve tedavisinde MR tetkikinin faydasının tespiti amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Ortopedi Polikliniğine 2019-2020 tarihleri arasında başvuran, belirtilen kriterlere sahip ayak bileği burkulması olan 73 hastanın fizik muayenesi yapıldı ve konvansiyonel grafileri çekildi. Ardından elevasyon, dolaşım kontrolü önerilen hastalar travmadan sonraki 5. günde tekrar kontrole çağırıldı. Gelen hastalara genel ayak bileği muayenesi ve ayak bileği bağlarına yönelik özel fizik muayene testleri(öne çekmece testi, inversion stres testi, eversiyon stres testi, squeze testi, dış rotasyon stres testi) yapıldı ve aynı gün ayak bileği MR ları çekildi. Hastaların travmadan önceki AOFAS skorları ve Tegner Aktivite skorları kayıt edildi. Klinik semptomlarına göre hastalar 3 gruba ayrıldı. Az ödemi olanlar ve yürüyebilenler grup 1, kısmi yük verebilen ve orta düzeyde ödemi olanlar 2. grup, yürüyemeyenler ve ileri düzeyde ödemi olanlar grup 3 olarak belirlendi. Bütün hastalar“Aircast(U.S.)”havalı ayak bileği breysi ile tedavi edildi. Yürüyemeyen hastalara çift koltuk değneği kullanması önerildi. Takipleri aynı doktor tarafından yapıldı. 14. gün bütün hastalara ayak bileği proprioseptif ve ayak bileği güçlendirme egzersizlerine başlandı. Bütün gruplara 6 hafta sonra spora dönüş izni verilirken grup 2 ve grup 3'e spora döndükten sonra 6 hafta daha brace kullanmasına devam etmesi önerildi. Travmadan 9 ay sonra hastalar tekrar kontrol muayenesine çağırıldı. Özel fizik muayene testleri tekrarlandı. Hastaların tedavi ve takip sonrası AOFAS ve Tegner aktivite skorları kayıt edildi. Hastaların fizik muayene sonuçları ve ix MR sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca bu sonuçların fonksiyonel skorlara etkisi değerlendirildi. MR sonuçları hastanemiz radyoloji biriminden kas iskelet sistemi üzerine spesifikleşmiş bir uzman tarafından değerlendirildi. Bulgular: Dokuzuncu aydaki Tegner aktivite skoru ile travma öncesi Tegner aktivite skoru arasında anlamlı farklılık izlenmemişti (p=0,182). ATFL'de hassasiyet olmasının sensitivitesi %98,2, spesifitesi %75 idi. Fizik muayenede KFL'de hassasiyet olmasının sensitivitesi %97,9, spesifitesi %87,5 idi. Fizik muayenede deltoid ligamanda hassasiyet olmasının sensitivitesi %100, spesifitesinin %100 olduğu görüldü. MR'da grade 3 ATFL yırtık bulgusu referans kabul edildiğinde öne çekmece testinin sensitivitesinin %66,6, spesifitesinin %97,2 olduğu görüldü. MR'da grade 3 KFL yırtık bulgusu referans kabul edildiğinde inversiyon testinin sensitivitesi %100, spesifitesinin %94,2 olduğu izlendi. Travma öncesi Tegner aktivite skoru burkulma şiddetine göre anlamlı farklılık gösteriyordu (p=0,024. Erkeklerde MR'da KFL yırtık bulgusu kadınlardan anlamlı olarak daha sık izlendi (p=0,008). Sonuç: Ayak bileğinde kullanılan palpasyonla hassasiyet muayenesinin ligamanda yaralanmanın varlığı açısından güvenilir olduğu tespit edildi. Grade 3 yaralanmanın tanısı koyma konusunda ayak bileği stress testlerinin güvenilir olduğu ve ayak bileği ligaman yaralanmalarının tanısında fizik muayenenin tanı koydurmada yeterli olduğu tespit edildi. Ayak bileği ligaman yaralanmasının tanısı ve tedavisi için MR çektirmenin hastanın sportif aktivite durumuna ve ağrı skorlarına fayda sağlamadığı tespit edildi. Sportif aktivitesi yüksek hastaların travma şiddetlerinin de yüksek olduğu izlendi. Erkeklerde KFL yaralanmasının kadınlara göre anlamlı derecede daha sık meydana geldiği izlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to compete MR and physical examination of acute ankle distorsion and find the outcome of the effect of this results on patients clinical findings. Patients and Methods: We chose 73 patients, have criteria that we decided before, apply for distorsion injury of ankle to Emergency Room of Health Sciences University, Haydarpaşa Numune Health Practice and Research Center between at 2019-2020. We take their radiograph, did their physical examination and offer them take their extremities elevation and check for blood circulation control. Fifth day after the travma they had been said to come again to control examination. We did physical examination again and take an ankle MR and note of their AOFAS and TEGNER activity scores. We generaly treated the patients who are grade 1 with elastic bandages and grade 2 with“Aircast(U.S.)”ankle braces. We grouped the patients by their symptoms in 3 groups. Who had minimal swelling and able to weightbear is group 1, who had moderate swelling and able to bear partial weight is group 2 and who had advance swelling and couldn't bear weight is group 3. We offered them to start proprioception and strengthening exercise from the end of second week. We let the all groups to return sportive activities from the 6. weeks but we allow to return sport the group 2 and 3 by using ankle brace about extra six weeks. After 9 mounth of trauma we called the patients for physical examination, renoted their AOFAS and TEGNER scores. We evaluated statistic of MR and PE results and effect this results on the patiens functional outcome. We worked with the radiology unit of our hospital for the radiological evaluation of the patients. Results: There is no statistically significant difference between pretrauma TEGNER and posttrauma TEGNER score(p=0,182) at nine months. We found that sensivity of palpation of the ATFL is 98.2%, spesivity, 7%. We found that sensivity of palpation of the CFL is 97.8%, spesivity, 87.5%. We found that sensivity of palpation of the deltoid ligament is 100%, spesivity, 100%. If we refer the diagnosis xi of grade 3 tear of ATFL on MR, the sensivity of anterior drawer test is 66.6%, spesivity of the anterior drawer test is 97.2%. If we refer the diagnosis of grade 3 tear of CFL on MR the sensivity of inversion stres test is 100%, spesivity of the inversion stres test is 94.2%. There is statistically significant difference between TEGNER score according to the grade of the ankle sprain(p=0,024). The diagnosis of CFL tear on MR is statistically significantly higher in men than women are.(p:0,008) Conclusion: The study shows that we can trust the palpation examination about diagnosing ankle injuries. We can trust the ankle stress tests about diagnosing grade 3 ligament tear. Just physical examination is enough to diagnosis of ankle ligament injuries. There are not any benefits of ankle MR over physical examination for diagnosing and treating ankle ligament injury and for the patients sportive activity or pain scores. We saw that as the sportive activity score(TEGNER) increases the grade of ankle sprain increases too. CFL tears of the men occur more frequently than the women.