Helikobakter pilori trombosit ve ortalama trombosit hacmi ile ilişkisi
The relation between platelet counts, and mean plateletvolume in helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 733512
  2. Yazar: GÜLHAN İPEK DENİZ
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET EMİN PİŞKİNPAŞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori, Hemoglobin değeri, Trombosit sayısı, Ortalama trombosit hacmi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Helikobakter pilori ile hemoglobin değeri, trombosit sayısı ve ortalama trombosit hacmi arasındaki ilişkisiyi belirlemek. Materyal ve metod: Bu çalışma retrospektif olgu-kontrol çalışmasıdır. Olgular endoskopik biyopsi sonucunda göre helikobakter pilori pozitif ve negatif olarak 2 gruba ayrıldı. Gruplar arasında hemoglobin değeri, trombosit sayısı ve ortalama trombosit hacmi karşılaştırıldı ve Helikobakter pilori seroprevelansına bakıldı. Bulgular: Çalışmamıza 1082'si erkek (%59) ve 752'si kadın (%41) olan toplam 1834 olgu alındı. Helikobakter pilori negatif olgu grubunda ortalama yaş 67.5±15.1, pozitif hasta grubunda ise 63.4±16.9 saptandı.Ortalama trombosit hacmi (p=0.397) (Mann-Whitney testi) ve trombosit sayısı (p=0.349) ( Mann-Whitney testi) açısından gruplar arasında istatistiksel önemde anlamlı fark saptanmadı. (Çok yönlü analizde de ortalama trombosit hacmi (odds oranı:1.013, %95 güven aralığı:0.978-1.049, p=0.458) ve trombosit sayısı (odds oranı:1.000, %95 güven aralığı:1.000-1.001, p=0.393) açısından gruplar arasında fark saptanmadı.Yine gruplar arasında bakılan hemoglobin değeri ise helikobakter pilori pozitif olgularda daha düşük saptandı.(odss oranı:1.382,%95 güven aralığı:1.117-1.711,p=0.003) Helikobakter pilori seroprevelansı %68,3 olarak saptandı. Sonuç: Bizim çalışmamızda gastroskopi yapılan olgularda mevcut hastalıklarına bakılmaksızın sadece helikobakter pilori pozitifliğinin hemoglobin değeri, trombosit sayısı ve ortalama trombosit hacmi üzerine etkisi araştırıldı ve bu mikroorganizmanın varlığı anemi açısından risk faktörüyken diğer iki parametre üzerine etkisiz olduğu saptandı. Helikobakter pilori yüksek seroprevelans ile önemli sağlık sorunudur ve erken yaşlarda edinilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the relationship between platelet count, mean platelet volume and helicobacter pylori Material and method: This study is a retrospective case-control study. Cases were divided into two groups as helicobacter pylori + and - according to endoscopic biopsy results. Between the groups; age, sex, platelet count and mean platelet volume were compared and seroprevelance of helicobacter pylori was researched. Findings:1834 cases including 1082 men(59%) and 752(41%) women were involved in our study. There was no statistically important difference between the groups in terms of sex (p=0.319) In Helicobacter pylori – groups, the average age of patients were 67.5 ± 15.1 years and in Helicobacter pylori + groups, 63.4 ±16.9 years.