Bipolar affektif bozukluk tanılı hastalarda obezite sıklığı, Leptin, Adiponektin, Malondialdehit düzeyleri ve ailevi ilişkisi
Prevalence of obesity, Leptin, Adiponectin, Malondialdehyde levels and familial relationship in patients with bipolar affective disorder
  1. Tez No: 733516
  2. Yazar: HANİFE MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TAYMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar, leptin, adiponektin, malondialdehit, obezite, ailevi, geçiş, Bipolar, leptin, adiponectin, malondialdehyde, obesity, familial transmission
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç:Bipolar bozuklukta(BD) obezite, toplam populasyona göre daha sık görülmektedir. Literatürde, farmakoterapininetkili olduğu belirtilse de; tedavi sürecinden bağımsız olarak anlamlı bir ilişki olduğu; leptin, adiponektin ve malondialdehit düzeylerinde bununla bağlantılı olarak anlamlı farklılıklar olabileceği düşünülmektedir.Obezite veBD'un genetik yükü göz önüne alındığında ortak bir yol olması muhtemeldir.Çalışmamızda obezite, leptin, adiponektin ve malondialdehit düzeylerini sağlıklı grup,BD tanılı hastalar ve bu hastaların birinci derece yakınlarında değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem:Araştırmaya dahil edilme ölçütlerine uygun gönüllülere SCID-5uygulanarak BD tanısı koyulmuş ya da dışlanmıştır. BD tanısı alan hastalar son altı aylık ilaç kullanım durumuna göre iki gruba ayrılmıştır.Sağlıklı gruptaki katılımcılar,BD tanısı alan birinci derece yakını olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrılmıştır.Katılımcılardan boy, kilo, bel çevresi ölçümleri alınmış ve intravenöz kan örneklerindenHDL, trigliserid, leptin, adiponektin, malondialdehit düzeyleri çalışılmıştır.Gruplar arasında sosyodemografik veriler ki-kare analiziyle, sayısal verilerin ortalamaları Kruskal Wallis-H testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular:BD tanılı grupta obezite (p=0,01) ve preobezite(BD'de %60'a karşı sağlıklı grupta %23) anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur.BD tanılı grupta, abdominal obezite belirteci olan bel çevresi, anlamlı olarak sağlıklı gruptan fazla bulunmuştur(p=0,002).BMI ortalamalarının gruplar arasındaki karşılaştırılmasında, BD tanılı grup ve BD tanılı hastaların birinci derece yakınlarının BMI değerleri sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur(p=0,049). BD tanılı grupta ve birinci derece yakınları arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,642(I-III) ve p=0,452(II-III)).Leptin, adiponektin ve malondialdehit düzeyleri ve gruplar arasındaki ilişkiye bakıldığında; BD tanılı hastalar ve hastaların birinci derece yakınları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı ve bu iki gruba göre sağlıklı kontrol grubunda anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur.Doğrusal regresyon analizinde leptinin bel çevresi ve bulunulan grup ile; adiponektin ve malondialdehitin ise sadece bel çevresi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuçlar:Çalışmamızda BD tanılı hastalarda sağlıklı gruba göre obezite ve preobezitenin daha sık olduğu bulunmuştur. Gruplar arasındaki analizlerde, BD tanılı hastaların ve birinci derece yakınlarının; obezite, leptin adiponektin, malondialdehit seviyelerinde benzerlik olması ve sağlıklı gruptan istatistiksel olarak anlamlı farklı sonuçlara sahip olmaları, ortak bir genetik yola işaret edebilir. BD'a obezitenin eşlik etmesinin, bipolar bozukluk gidişatını, tedavisi uyumunu hatta bilişsel işlevleri bile etkilemesi göz önüne alındığında, iki hastalık arasındaki ilişkinin iyi anlaşılması çok önemlidir. Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim:Obesity is more common in bipolar disorder (BD) than in the total population. Although it is stated in the literature that pharmacotherapy is effective; there is a significant relationship independent of the treatment process. It is thought that there may be significant differences in the levels of leptin, adiponectin and malondialdehyde. Given the genetic burden of obesity and BD, it is likely to be a common pathway.In our study, we aimed to evaluate obesity, leptin, adiponectin and malondialdehyde levels in the healthy group, patients with BD and their first degree relatives. Method: BD was diagnosed or excluded by administering SCID-5 to volunteers who met the inclusion criteria.Patients diagnosed with BD were divided into two groups according to their drug use in the last six months. Participants in the healthy group were divided into two groups as those with first-degree relatives diagnosed with BD and those without. Height, weight, waist circumference measurements were taken from the participants and HDL, triglyceride, leptin, adiponectin, malondialdehyde levels were studied from intravenous blood samples.Sociodemographic data between groups were evaluated by chi-square analysis, and the mean of numerical data was evaluated by Kruskal Wallis-H test. Results: Obesity (p=0.01) and preobesity (60% in BD versus 23% in the healthy group) were found to be significantly higher in the BD group. Waist circumference, a marker of abdominal obesity, was found to be significantly higher in the BD group than in the healthy group (p=0.002). In the comparison of the mean BMI between the groups, the BMI values of the BD group and their first-degree relatives were found to be statistically significantly higher than the healthy group(p=0.049). There was no significant difference between the BD group and their first-degree relatives (p=0.642(I-III) and p=0.452(II-III)). When the leptin, adiponectin and malondialdehyde levels and the relationship between the groups were examined; It was found that there was no statistically significant difference between patients with BD and their first-degree relatives and it was significantly higher in the healthy control group compared to these two groups. In linear regression analysis, leptin with waist circumference and group; adiponectin and malondialdehyde were found to be associated only with waist circumference. Results: In our study, it was found that obesity and preobesity were more common in patients with BD compared to the healthy group. In analyzes between groups, patients with BD and their first-degree relatives; similarity in obesity, leptin,adiponectin and malondialdehyde levels and statistically significant differences from the healthy group, this may indicate a common genetic pathway. Considering that the comorbidity of obesity with BD affects the course of bipolar disorder, adherence to treatment and even cognitive functions, it is very important to understand the relationship between the two diseases. More research is needed in this area.