Bipolar affektif bozukluk tanılı hastalarda şemaların özkıyım ile ilişkisi
Correlation between schemas and suicide in patients with bipolar affective disorder
- Tez No: 484066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN SARISOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar, şema, özkıyım, Leahy, Young, Bipolar, schema, suicide, Leahy, Young
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; özkıyım girişiminde bulunmuş Bipolar Bozukluk tanılı hastalarla, özkıyım girişiminde bulunmamış Bipolar Bozukluk tanılı hastalar ve sağlıklı kontroller arasında erken dönem uyumsuz şemalar ve duygusal şemalar açısından fark olup olmadığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran, DSM-5 tanı ölçütlerine göre Bipolar Bozukluk tanısı almış, en az sekiz haftadır remisyonda olan 30 kişiden oluşanözkıyım girişimi olan hasta grubu, 50 kişiden oluşan özkıyım girişimi olmayan hasta grubu ve 50 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubu ile yapılmıştır. Bipolar Bozukluk grubuna; Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Young Şema Ölçeği, Leahy Duygusal Şema Ölçeği ve İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulanmıştır. İntihar Niyeti Ölçeği yalnızca özkıyım girişimi olan hastalara uygulanmıştır.Kontrol grubuna ise Young Şema Ölçeği, Leahy Duygusal Şema Ölçeği ve İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulanmıştır ve üç grup arasındaki şema farklılıkları ve intihar girişimi, niyeti ve düşüncesi ile ilişkili şemalar araştırılmıştır. Bulgular: Özkyım girişimi olan Bipolar Bozukluk hastaları ile olmayanlar arasında Young'ın erken dönem uyumsuz şemalarından karamsarlık, içiçe geçme/bağımlılık, terk edilme, kusurluluk, tehditler karşısında dayanıksızlık şema boyutlarında, Leahy'nin duygusal şemalarından kontrol edilemezlik, ruminasyon, farklılık, anlaşılırlık ve uzlaşı şema boyutları skorlarında farklılık saptanmıştır. Özkıyım niyeti ile Young şema boyutlarından duygusal yoksunluk, başarısızlık, sosyal izolasyon/güvensizlik, duyguları bastırma, içiçe geçme/ bağımlılık, cezalandırılma, kusurluluk, tehditler karşısında dayanıksızlık şema boyutları ile, duygusal şemalardan kontrol edilemezlik ve anlaşılırlık ile korelasyon saptanmıştır. Bipolar hastalarda özkıyım düşüncesi ile Young şema boyutlarından ayrıcalıklılık/yetersiz özdenetim ve yüksek standartlar dışındaki tüm şema boyutlarında, duygusal şemalardan kontrol edilemezlik, duygulara karşı zayıflık, ruminasyon, farklılık, süreklilik, duyguları zararlı olarak görme, suçluluk, anlaşılırlık ve hisleri kabullenme ile korelasyon saptanmıştır. Sonuç:Bipolar Bozukluk hastalarında belirli erken dönem uyumsuz şemalar ve emosyonel şemalar ile özkıyım düşüncesi, girişimi ve niyeti arasında ilişki saptanmıştır.Tedavi sürecinde bu şemalara sahip bireylerin saptanması ve bu şemalara yönelik terapi uygulamaları hastalığın tedavisine fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to find out whether there are differences in terms of early maladaptive schemas and emotional schemas between the patients who were diagnosed with Bipolar Disorder and attempted suicide, the patients who were diagnosed with Bipolar Disorder and did not attempted suicide, and the healthy controls. Material and Method: This study was conducted with 30 patients with a suicide attempt history who were admitted to Ondokuz Mayıs University Psychiatry Outpatient Clinic and diagnosed with Bipolar Disorder according to DSM-5 diagnostic criteria and were in remission for at least eight weeks, 50 patients without suicide attempt and 50 healthy controls. Hamilton Depression Rating Scale, Youmg Mania Rating Scale, Young Schema Quetionnare (YSQ), Leahy Emotional Schema Scale (LESS) and Suicidal Ideation Scale were carried out on all the subjects with bipolar disorder who participated in the study. The Suicidal Intent Scale was carried out only patients with suicide attempt. YSQ, LESS and Suisidal İdeation Scale were applied on the control group and the schema differences between the three groups and the schemas related to suicide attempt, intention and thought were investigated. Results:Significant differences were found in uncontrollability, rumination, difference, comprehensibility and consensus schema dimensions scores in LESS; in pessimism, dependence, abandonment, defectiveness, vulnerability to harm schema dimension scores in YSQ between bipolar disorder patients with or without suicide attempt. Correlation was found between emotional deprivation, failure, social isolation, suppression of emotions, dependence, punitiveness, defectiveness, vulnerability to harm in YSQ and uncontrollability and comprehensibility in LESS in patients with suicide intent. In bipolar patients with suicidal ideation, correlation was found between uncontrollability,weakness to emotions, rumination, difference, duration, guilt, comprehensibility and acceptance of emotions as harmfull schema dimensions in LESS and all schema dimensions except entitlement/ insufficient self control and high standards in YSQ. Conclusion: Correlation was found between certain early maladaptive schemas and emotional schemas and suicidal ideation, suicide attempt and intention in bipolar disorder patients. Identification of individuals with these schemas and therapy applications on these schemas might be beneficial to recovery of patients.