Rejenerasyon tedavisinde kullanılan son yıkama solusyonlarının diş renklenmesi üzerine etkisi
Effect of different final irrigants on tooth discoloration in regeneration treatment
  1. Tez No: 733552
  2. Yazar: YOUSEF M. K. SAED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR GENÇ ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rejenerasyon, Diş Renklenmesi, Yıkama, Kan, PRF, Regeneration, Tooth Discoloration, Irrigation, Blood, PRF
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında, rejeneratif endodontik tedavi sırasında kullanılabilecek farklı final irrigasyon solüsyonlarının kan veya PRF iskeleleri ile birlikte uygulanmalarının diş renklenmesi üzerindeki etkileri değerlendirildi. Çalışmada seksen tek köklü diş kullanıldı. Diş örneklerinin hazırlanmasını takiben kök kanallarına kalsiyum hidroksit pansuman yerleştirildi ve dişler üç hafta süreyle 37 C°'de inkübe edildi. Kalsiyum hidroksit uzaklaştırıldıktan sonra, örnekler final irigasyon maddelerine göre rastgele dört gruba (n = 20) ayrıldı. 1. grupta NaOCl, 2. grupta EDTA, 3. grupta MTAD ve 4. grupta Qmix solusyonlarıyla kanal içi yıkamalar yapıldı. Daha sonra her gruptaki örneklerin yarısına iskele olarak kan, diğer yarısına PRF uygulandı. Dişler 37 °C'de üç ay süreyle inkübe edildi. Renk ölçümleri, tedavi öncesi, tedaviden bir ve üç ay sonra olmak üzere üç farklı zaman diliminde yapıldı ve veriler kaydedildi. İstatistiksel değerlendirmeler için İki-Yönlü ANOVA ve Duncan testleri kullanıldı. Bir ve üçüncü ay ölçümlerinde, tüm iriganların renklenmeye sebep olduğu görüldü. Kan kullanılan gruplar arasında hem 1. ay hem de 3. ay değerlendirmelerinde istatistiksel fark bulunamadı (p > 0,05). PRF gruplarında ise her iki zaman diliminde NaOCl ve EDTA grupları arasında istatistiksel olarak önemli fark yokken (p > 0,05), MTAD ve Qmix'in neden olduğu renklenme diğer irriganlardan önemli ölçüde yüksek bulundu (p < 0,05). Bu çalışmanın sınırlamaları altında, estetik açıdan bakıldığında, Qmix ve MTAD'ın RET'te kullanılması uygun görünmemektedir. Minimal renklenme etkileri düşünüldüğünde; NaOCl, kan veya PRF ile kullanım için ilk tercih olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis study evaluated the effect of different final irrigation solutions used with blood or PRF scaffolds on crown discoloration during regenerative treatment. In this study, eighty single-rooted teeth were used. The apical portion of each tooth was resected. After the root canal preparation and irrigation, calcium hydroxide paste was placed into the root canals. The teeth were incubated for three weeks at 37 °C. The calcium hydroxide dressings were removed, and the specimens were randomly divided into four groups (n = 20) according to the final irrigants used: group 1; NaOCl, group 2; EDTA, group 3; MTAD, and group 4; Qmix. Then, each irrigation group was split into two subgroups, and either a blood sample or PRF was applied as a scaffold to each half. The teeth were incubated for three months at 37 °C. The color measurements were performed at three different periods; before the treatment, one and three months after the treatment, and the data were recorded. Statistical analyses were performed using Two-way ANOVA and Duncan's test. At one and three months, all irrigant groups showed crown discoloration. The differences among the irrigation groups were not statistically significant in the blood group either in the first or third months. In the PRF used groups, there were no significant differences between NaOCl and EDTA, whereas MTAD and Qmix caused significantly higher discolorations than the other irrigants at both periods. Under the limitations of this study, from the esthetic point of view, the use of Qmix and MTAD in RET seems not to be suitable. When the minimal discoloration effects are considered, the NaOCl may be the first choice to use either with blood or PRF.