Acil serviste hemşirelerin adli olgu deneyimleri: Bir fenomenolojik çalışma
Forensic case experiences of nurses in emergency department: A phenomenological study
  1. Tez No: 733629
  2. Yazar: ÇAĞRI GÜLTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY OYUR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Olgu, Adli Hemşirelik, Acil Hemşireliği, Forensic Case, Forensic Nursing, Emergency Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Çalışma acil serviste çalışan hemşirelerin adli olgulara yönelik deneyim ve yaklaşımlarını belirlemek ve konuya ilişkin eğitim programlarına veri sağlamak amacıyla fenomenolojik olarak planlanmıştır. Yöntem: Araştırma fenomenolojik araştırma desenine uygun olarak planlanmış olup nitel ve nicel araştırma teknikleri bir arada kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, en az altı ay acil servis deneyimi olan, adli olgularla karşılaşan İzmir ilinde bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil (yetişkin acil) Servisinde çalışan hemşireler oluşturdu. Örneklemi ise bu kriterlere uyan çalışmaya katılmayı kabul eden, 14 acil servis hemşiresi dahil edildi. Acil servisin tercih edilme nedeni, hastanenin konumu ve gelen adli olgu sıklığı nedeniyle tercih edilmiştir. Veri toplamada araştırmacılar tarafından hazırlanan 'Hemşire Tanıtım Formu' ve adli olaylara ilişkin 'Yarı yapılandırılmış görüşme formu' kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından derinlemesine görüşme yöntemiyle ses kaydı alınarak toplanmıştır. Görüşmeler yaklaşık olarak 30-45 dakika sürmüştür. Katılımcılarla görüşmeler tamamlandıktan sonra görüşme verileri yazıyla deşifre edilmiş, sonrasında metin haline getirilerek temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Temalar, kodlamalar ve raporlamalar Maxqda 2022 (Verbi Software, 2019) bilgisayar programı yöntemi ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada dört ana tema ve bu ana temalara bağlı sekiz alt tema belirlenmiştir. Bu temalar: 1) Adli Olgu Deneyimi ana temasının alt temaları; Adli Olgu Tanımı, Adli Olgu Çeşitleri. 2) Adli Olgu Yaklaşımı ana temasının alt temaları; Adli Olguya Müdahale, Adli Olguya Karışma/Şahit Olma–Mahkeme ve Hukuksal Boyut. 3) Adli Olgularda Hemşirelerin Sorumluluğu/Yaşadıkları Zorluklar ve Engeller ana temasının alt temaları; Yetkisizlik, Delil-Eşya Toplama, Hastanın Sorumluluğunu Üstlenme, Etik. 4) Adli Hemşirelik Eğitimi ana teması. Sonuç: Araştırmada belirlenen tüm temalara ilişkin odak noktanın adli olgulara ilişkin eğitim eksikliği olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelerde adli olgulara ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını açıkça ifade etmişlerdir. Adli olgu da yasal sorumluluk almak istemedikleri ifadelerinden tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was planned phenomenologically in order to determine the experiences and approaches of nurses working in the emergency department towards forensic cases and to provide data for training programs on the subject. Method: The research was planned in accordance with the phenomenological research design, and qualitative and quantitative research were used together. The population of the study consisted of nurses who had at least six months of emergency service experience and encountered forensic cases working in the Emergency (adult emergency) Service of a Training and Research Hospital in Izmir. 14 emergency nurses who agreed to participate in the study and met these criteria were included. This emergency service was preferred because of the location of the hospital and the frequency of forensic cases. In data collection, the“Nurse Identification Form”prepared by the researchers and the“Semi-structured interview form”regarding forensic events were used. The data were collected by the researcher by voice recording by in-depth interview method. The interviews lasted approximately 30-45 minutes. After the interviews with the participants were completed, the interview data were deciphered in writing, and then the themes and sub-themes were formed by converting them into text. Themes, coding and reporting were done with the Maxqda 2022 (Verbi Software, 2019) computer program method. Results: Four main themes and eight sub-themes related to these main themes were determined in the research. These themes are: 1) Sub-themes of the main theme of Forensic Case Experience; Definition of Forensic Case, Types of Forensic Cases. 2) Sub-themes of the main theme of Forensic Case Approach; Intervention in a Judicial Case, Involvement in a Judicial Case/Witnessing – Court and Legal Dimension. 3) Sub-themes of Nurses' Responsibility/Difficulties, Obstacles in Forensic Cases; Incompetence, Evidence-Taking Items, Taking Responsibility for the Patient, Ethics. 4) The main theme of Forensic Nursing Education. Conclusion: It has been concluded that the focus of all the themes identified in the research is the lack of education on forensic cases. Nurses obviously stated that they do not have enough knowledge about forensic cases. It has been determined from their statements that they do not want to take legal responsibility in the forensic case.