Amerikan milliyetçiliğindeki temel parametreler: Bir dönüm noktası olarak 11 Eylül
Key parameters in American nationalism: September 11 as a turning point
- Tez No: 733662
- Danışmanlar: DR. SÜLEYMAN GÜDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 11 Eylül, Amerikan Milliyetçiliği, İkonografi, Kültürel Travma, Ulusal Kimlik, September 11, American Nationalism, Iconography, Cultural Trauma, National Identity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, 11 Eylül saldırılarının Amerikan milliyetçiliğinde ulusal ve kültürel bir travmaya sebep olan bir dönüm noktası olduğunu milliyetçilik teorileri perspektifinden açıklamaktır. Etnik temellerle ilişkili olduğu düşünülen etnosembolcü milliyetçilik teorileri, Amerika Birleşik Devletleri gibi çok kültürlü yapıda olan devletleri vatanseverlik veya sivil milliyetçilik kavramları üzerinden açıklamaktadır. Modern yaklaşımlarda ise milliyetçilikler hayali birer cemaat olarak, yeni yaklaşımlardan biri olan banal milliyetçiliklerde ise günlük hayata yerleşmiş ikonlar olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada Amerikan milliyetçiliğinin tarihsel süreci, temel parametreleri, ulusal sembolleri ve kamusal yansıması gibi birçok unsuru farklı teoriler üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Geç dönemde kurulmuş bir ulus devlet olan Amerika'nın 11 Eylül saldırısından sonra ulusal kimliğine zarar veren“öteki”ve düşman üzerinden bir milliyetçi paradigma oluşturulmuştur. Bu bağlamdan hareketle uzun dönem iç ve dış politika kararlarının, kamu ve eğitim politikalarının ders kitapları, siyasilerin söylemleri ve ulusal anketler, ikonlar ve medya üzerinden nasıl inşa edildiği nicel ve nitel veriler kullanılarak ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain from the perspective of the theories of nationalism that the September 11 attacks were a turning point in American nationalism by causing a national and cultural trauma. Ethno-symbolic theories of nationalism, which are thought to be related to ethnic foundations, explain multicultural states such as the United States through the concepts of patriotism or civic nationalism. In modern approaches, nationalisms are considered as imaginary communities, and in banal nationalisms, which is one of the new approaches, they are considered as icons settled in daily life. In this study, many elements of American nationalism such as the historical process, basic parameters, national symbols, and public reflection will be examined comparatively through different theories. After the 9/11 attacks of the United States, a nation-state established in the late period, a nationalist paradigm was formed over the“other”and the enemy, which damaged its national identity. In this context, it will be discussed how are constructed long-term domestic and foreign policy decisions, public and education policies through textbooks, politicians' discourses and national polls, icons, and the media by using quantitative and qualitative data.