Gerçekçi matematik eğitimi üzerine bir bibliyometrik çalışma
A bibliometric study on realistic mathematics education
  1. Tez No: 733691
  2. Yazar: ALP BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER ASLANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, Bibliyometrik analiz, R-Studio, Scopus, Realistic mathematics education, Bibliometric analysis, R-Studio, Scopus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasında“realistic mathematics education”veya“realistic mathematic education”veya“realistic maths”veya“realistic mathematical education”anahtar kelimeleri Scopus veri tabanında aratılarak 1986-2021 yılları arasındaki süreçte gerçekçi matematik eğitimi ile ilgili üretilen 1190 makaleye ulaşılmış ve elde edilen veriler bibliyometrik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Arama sonucunda elde edilen veriler, R-Studio programının bibliometrix paketinin bir web arayüzü olan“biblioshiny”aracılığıyla, ana bilgiler, yıllık bilimsel üretim, yıllık ortalama alıntılar, üç alan grafiği, en alakalı kaynaklar, en fazla alıntı yapılan kaynaklar, bradford yasası, kaynak etkisi, kaynak dinamikleri, en alakalı yazarlar, en fazla alıntı yapılan yazarlar, yazarların zaman içindeki üretimi, lotka yasası, yazar etkisi, en alakalı bağlantılar, sorumlu yazarların ülkeleri, ülkelerin bilimsel üretimleri, en fazla alıntı yapılan ülkeler, en çok alıntı yapılan makaleler, en sık kullanılan kelimeler, kelime bulutu, kelime ağacı haritası, kelime dinamikleri, trend konular, birlikte oluşum ağı, tematik harita, tematik evrim, faktöriyel analiz, kavramsal yapı haritası, konu dendrogramı, ortak alıntı ağı, iş birliği ağı, ülkelerin iş birliği haritası başlıkları altında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda gerçekçi matematik eğitiminin gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde eğitimle ilgili sorunlara çözüm olabileceği göz önüne alınarak, bu alana yönelik olarak bilimsel yayın katkısına ihtiyaç duyulduğu gözlemlenmiştir. Anahtar kelimeler geniş bir şekilde seçilmiş olsalar da gerçekçi matematik eğitimi ile ilgili anahtar kelimelerle çok az sayıda çalışma olduğu görülmüş ve alana ilgi duyan ve araştırma yapmayı düşünen araştırmacılara referans olacağı düşünülerek, alana yapılacak olan teorik katkının önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the keywords“realistic mathematics education”or“realistic mathematic education”or“realistic maths”or“realistic mathematical education”were searched in the Scopus database, and 1190 articles on realistic mathematics education were reached between the years 1986-2021 and the obtained data were analyzed by bibliometric analysis method. The data obtained as a result of the search were analyzed under the headings of main information, annual scientific production, average citations per year, tree fields plot, most relevant sources, most local cited sources, bradford's law, source impact, source dynamics, most relevant authors, most local cited authors, author's production over time, lotka's law, author impact, most relevant affilations, corresponding author's country, country scientific production, most cited countries, most global and local cited documents, most frequent words, wordcloud, treemap, word dynamics, trend topics, co-occurrence network, thematic map, thematic evolution, factorial analysis, conceptual structure map, topic dendrogram, co-citation network, collaboration network, country collaboration map through the“biblioshiny”, a web interface of the bibliometrix package of the R-Studio program. As a result of the research, considering that realistic mathematics education can be a solution to educational problems in developed or developing countries, it has been observed that scientific publications are needed in this field. Although the keywords were widely chosen, it was seen that there were very few studies with keywords related to realistic mathematics education and it was emphasized that the theoretical contribution to the field is important, considering that it will be a reference for researchers who are interested in the field and who are considering doing research.