Pediatrik olgularda ultrasonik kalp debisi monitörüne (USCOM) güvenebilir miyiz?
Can we trust the ultrasonic cardiac output monitor (USCOM) in pediatric cases?
- Tez No: 733762
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KARARMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: USCOM, ekokardiyografi, atım hacmi, SVV, aort kapak, pediatrik, USCOM, echocardiography, stroke volume, SVV, aortic valve, pediatric
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Pediyatrik olgularda kalp debisi (KD) ölçümü yetişkine göre anatomik ve teknik nedenlerle daha zordur. Bu prospektif, gözlemsel çalışmamızda, çocuklarda USCOM ile ölçülen değerleri transtorasik ekokardiyografi (TTE) ile ölçülen değerlerle karşılaştırarak pediatrik olgularda USCOM'un ne kadar doğru sonuçlar ürettiğini bulmayı amaçladık. Ayrıca USCOM ile ölçülen değerlerin TTE ile hesaplanan değerlerle farklı olması durumunda bu farklılığa neden olan faktörleri de bulmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Elektif cerrahi uygulanacak, 6 ay-15 yaş arası, ebeveyn ve etik kurul onamı alınan 57 pediatrik hasta çalışmaya alındı. Hemodinamik stabilizasyon sağlandıktan sonra USCOM ile suprasternal çentikten ölçüm yapılarak elde edilen VTI, SV, SVV gibi değerler kaydedildi. USCOM'un kendi algoritmasıyla hesapladığı aort kapak alanı da kaydedildi. Aynı şekilde TTE ile suprasternal çentikten, çıkan aorta VTI ölçümü ve parasternal uzun aks görüntüde aort kapak çapı ölçümü yapıldı ve kaydedildi. Bulgular: USCOM ile ölçülen SV değerleri, TTE ile hesaplanan değerlerden daha fazlaydı (p < 0.0001). USCOM cihazındaki aort kapak alanının, TTE ile ölçtüğümüz değerlerden farklı olmadığını bulduk. USCOM ile ölçülen VTI değerleri, ekokardiyografi ile ölçülene kıyasla daha yüksekti (p < 0.0001). SVV değerleri karşılaştırıldığında, USCOM ile ölçülen değerlerin TTE ile hesaplanan değerlere göre oldukça yüksek olduğunu gözlemledik (p < 0.0001). Aynı zamanda SV ve SVV'deki bu farklılıkların yaş ile ilişkisi olmadığını saptadık. Sonuç: Elektif cerrahi operasyon geçiren pediatrik hastalarda, USCOM ile ölçülen atım hacmi ve SVV değerlerinin, TTE ile hesaplanan değerlerden daha yüksek olduğunu gözlemledik. Bu farklılığın nedenleri, USCOM ile ölçümlerde anatomik yapıların (aorta ve aort kapak) görüntülenememesi ve uygun Doppler açısının sağlanamaması olabilir. Pediatrik hastalarda USCOM ile hesaplanan aort kapak alanlarının, TTE ile ölçülen değerlerle benzer olması bu ölçümlerin birbirinin yerine kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak çalışmaya dahil ettiğimiz yaş aralığındaki hastalarda USCOM'un mutlak kalp debisi ve SVV ölçümünde hatalı sonuçlar üretebileceğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiac output (CO) measurement in pediatric patients is more difficult than adults due to anatomical and technical reasons. In this prospective, observational study; values measured with USCOM were compared to values obtained with transthoracic echocardiography (TTE) to find out how accurate USCOM values are in pediatric patients. We also aimed to find out the factors that caused the difference between two modalities, if there was any. Material and Method: After ethics committee approval, fifty-seven pediatric patients aged between 6 months and 15 years whom would undergo elective surgery were enrolled in this study. Informed consent was obtained from the parents. After hemodynamic stabilization, values such as VTI, SV, and SVV were measured from suprasternal notch with USCOM were recorded. The aortic valve area, which calculated by USCOM's own algorithm, was also recorded. Likewise, VTI measurement of the ascending aorta from suprasternal notch and aortic valve diameter measurement in the parasternal long axis view were performed with TTE and recorded. Results: SV values measured with USCOM were higher than those calculated with TTE (p < 0.0001). We found that aortic valve area values measured with USCOM device did not differ with the values measured with TTE. VTI values measured with USCOM were higher than those measured with echocardiography (p < 0.0001). When we compared SVV values, we observed that the values measured with USCOM were significantly higher than the values calculated with TTE (p < 0.0001). In addition, we found that differences in SV and SVV values were not related to age. Conclusion: In pediatric patients undergoing elective surgery, we observed that stroke volume and SVV values measured with USCOM were higher than those calculated with TTE. The reasons for this difference may be the inadequate visualization of anatomical structures (aorta and aortic valve) in USCOM and the lack of obtaining proper Doppler angle. Aortic valve area measurements with USCOM were similar to TTE measurements, meaning that these measurements can be used interchangeably in pediatric patients. However, in our study population, we observed that USCOM may give erroneous results in absolute cardiac output and SVV measurements.