The relationship between AMH, insulin resistance and some biochemical markers in women with abortion
Kürtajlı kadınlarda AMH, insülin direnci ve bazı biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişki
- Tez No: 733908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ SADDAM MOHAMMED ABID
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kadın doğurganlığı, AMH, Kalsiyum, İnsülin direnci, Women fertility, AMH, Calcium, Insulin resistance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, düşük yapmış kadınlarda AMH, insülin direnci ve birkaç moleküler belirteç arasındaki bağlantıları araştırmaktır. Ek olarak, insülin direnci göstergeleri ve ayrıca açlık sırasında insülin konsantrasyonunun değerlendirilmesi ile ilgili olarak olası düşük risk faktörleri araştırılmaktadır. Mevcut çalışmanın sonuçları, AMH ve HbA1c arasında hiçbir ilişki bulamadı, İnsan AMH'si esas olarak preantral foliküllerin granüloza hücrelerinde ve küçük antral foliküllerde üretilir, bu da anormal insülin etkisinin granüloza hücre işlev bozukluğu ile ilişkili olduğu hipotezini oluşturur. Bu gözlemler hem insülinin hem de LH'nin AMH sekresyonu üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olma olasılığını veya hem insülin hem de LH'nin yumurtalık androjen sekresyonuna katkıda bulunduğu gerçeğini yansıtabileceğini düşündürmektedir. Çalışılan tüm belirteçlerden yalnızca başlangıç serum FSH'sinin düşük hastalarında AMH ile farklı şekilde ilişkili olduğu görülmüştür. Bu gözlem, AMH'nin FSH duyarlılığının doğrudan bir modülatörü olarak rolü hakkında spekülasyonlara yol açar. Ayrıca lineer regresyon analizi ile HbA1c'nin hiperkolesterolemi, LDL-C ve TG'nin bir öngörücüsü olduğu bulunmuş olup, yüksek insüline bağlı düşüklüğü olan kadınlarda HbA1c'nin basit ve güvenilir bir insülin direnci belirteci olarak kullanılabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to investigate the links between AMH, insulin resistance, and a few molecular markers in women who have had abortions. Additionally, prospective abortion risk factors are being investigated in relation to insulin resistance indicators, as well as the assessment of insulin concentration during fasting. The results of the current study found no association between AMH and HbA1c. Due to the fact that AMH is mostly generated in the granulosa cells of preantral follicles and tiny antral follicles, the notion that aberrant insulin action is connected with granulosa cell dysfunction has been advanced. All of these findings raise the likelihood that both insulin and LH have a direct influence on AMH production, or that both insulin and LH contribute to ovarian androgen secretion, which is consistent with previous findings. In this study, only baseline serum FSH was shown to be significantly linked with AMH in abortion patients, compared to the other indicators examined. This discovery leads to discussion regarding the possibility of AMH acting as a direct regulator of FSH sensitivity in certain individuals. In addition, using linear regression analysis, it was discovered that HbA1c was a predictor of hypercholesterolemia, LDL-C, and TG in the blood, it can be concluded that HbA1c can be used as a simple and reliable marker of insulin resistance in women with low due to high insulin sensitivity.