İnternet oyun oynama bozukluğunun aleksitimi ve sosyal anksiyete ile ilişkisi
The relationship of internet gaming disorder with alexitimia and social anxiety
- Tez No: 733944
- Danışmanlar: PROF. DR. ARTUNER DEVECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Oyun oynama bozukluğu, dijital oyun bağımlılığı, aleksitimi, sosyal anksiyete, Gaming disorder, digital game addiction, alexithymia, social anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: İnternet Oyun Oynama Bozukluğununun (İOOB) daha önce diğer bağımlılıklarda da çalışılmış olan aleksitimi ve sosyal anksiyete ile ilişkisinin araştırılması çalışmamızın amacını oluşturmuştur. Yöntem: MCBÜ sağlık kampüsü öğrenci ve araştırma görevlilerinden DSM-5 de önerilen İOOB tanı kriterlerini karşılayan 40 internette oyun bağımlılığı olan hasta araştırma grubunu oluşturmuştur. Kontrol grubu ise aynı evren içinden 40 sağlıklı gönüllüden oluşturulmuştur. Her iki grup için Sosyodemografik ve Klinik Bilgi Formu, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği, DSM-5 için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu (SCID-5), Toronto Aleksitimi Ölçeği, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: İnternet oyun oynama bozukluğu olanlarla aleksitimi arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır (p:0.002). Gruplar arasında sosyal anksiyete ile ilişkilerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p:0.002). Yine gruplar arasında sosyal anksiyete kaçınma ve kaygı alt boyutlarıyla ilişkiye bakıldığında internet oyun oynama bozukluğu olanlarla pozitif yönlü ilişki saptanmıştır (p:0.009, p:0.001). Aleksitimi ile sosyal anksiyete düzeyi ve alt boyutları arasındaki ilişkiye bakıldığında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur (p:0.001). Sonuç: Araştırmamızın bulguları değerlendirildiğinde internet oyun oynama bozukluğu olanlarda aleksitimi oranının ve sosyal anksiyete düzeyinin daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca internet oyun oynama bozukluğu olanların sosyal anksiyete kaçınma ve kaygı alt boyutlarında da daha yüksek puanlar aldığı saptanmıştır. Aleksitimi ile sosyal anksiyete düzeyi ve alt boyutları değerlendirildiğinde aralarında pozitif yönlü ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulguların daha büyük örneklemde yinelenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to investigate the relationship between Internet Gaming Disorder (IOD) and alexithymia and social anxiety, which have been studied in other addictions before. Method: Among the students and research assistants of MCBÜ health campus, 40 patients with internet gaming addiction who met the diagnostic criteria of IOOB recommended in DSM-5 formed the research group. The control group consisted of 40 healthy volunteers from the same population. Sociodemographic and Clinical Information Form, Internet Gaming Disorder Scale, The Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5), Toronto Alexithymia Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale were applied to both groups. The obtained data were transferred to the computer environment and statistical analyzes were made. Results: A positive correlation was found between those with Internet gaming disorder and alexithymia (p:0.002). A significant difference was found between the groups in their relations with social anxiety (p:0.002). Again, when the relationship between social anxiety avoidance and anxiety subdimensions was examined, a positive relationship was found with those with internet gaming disorder (p:0.009, p:0.001). When the relationship between alexithymia and social anxiety level and its sub-dimensions was examined, a positive relationship was found (p:0.001). Conclusion: When the findings of our study were evaluated, it was seen that the rate of alexithymia and the level of social anxiety were higher in those with internet gaming disorder. In addition, it was determined that those with internet gaming disorder had higher scores in social anxiety avoidance and anxiety sub-dimensions. When the level and subdimensions of alexithymia and social anxiety were evaluated, it was concluded that there was a positive relationship between them. These findings need to be replicated in a larger sample.