İnternette oyun oynama bozukluğunun çevrimiçi dissosiyasyon, duygudüzenleme ve duygu durum ile ilişkisi
The relationship of internet gaming disorder with online dissociation, emotion regulation and mood
- Tez No: 873712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BOYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun bağımlılığı, dissosiyasyon, duygu düzenleme, duygu, duygu durumu, davranışsal bağımlılık, Game addiction, dissociation, emotion regulation, emotion, mood, behavioral addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnternet oyun oynama bozukluğu; bilgisayar veya mobil cihazlarda uzun süre sağlıksız bir şekilde oyun oynanması sonucu ortaya çıkan bir davranışsal bir bağımlılıktır. Oyuncular gerçek dünya ile etkileşimde bulunmak yerine zamanlarının çoğunu çevrimiçi oyunlarda geçirebilir ve çevrimiçi ortamda olduğundan daha farklı veya gerçek dünyada aslında olmadıkları kimliklere sahip olabilirler. Bireyler oyunların oyun esnasında alınan zevk ve oyuna dalma özelliğinden dolayı gerçek dünyada karşılaştıkları zorlayıcı durumları çevrimiçi ortamda unutabilir veya görmezden gelebilirler. Bu davranışı gerçek dünyada yaşadıkları sorunlarla baş edebilmek için sanal dünyaya yönelip gerçek dünyadan uzaklaşabilmek için sık sık kullanabilir ve yeni sorunlarla karşılaşabilirler. Mevcut çalışmada ise, internette oyun oynayan bireylerin çevrimiçi dissosiyatif yaşantılarını, duygu durumunu ve duygu düzenleme becerilerini incelemeyi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, oyun bağımlılığı ve 7 alt boyutu çevrimiçi dissosiyasyon, duygu durumu, duygu düzenleme değişkenleri ve yaş, cinsiyet, çalışma durumu, günlük oyun oynama süresi, günlük başkalarının oynadığı oyunu izleme süresi gibi demografik bilgiler kullanılarak çoklu regresyon modeli ile incelenmiştir. İlgili değişkenleri ölçmek için Oyun Bağımlılığı Ölçeği (OBÖ) (Baysak ve ark., 2016), Van Çevrimiçi Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (Boysan ve ark., 2019), Duygu Düzenleme Anketi (Totan, 2015), Depresyon stres anksiyete-21 Ölçeği (DASÖ-21) (Yıldırım ve ark., 2018) ve çalışma için oluşturulan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmaya çevrimiçi form yoluyla 245'i kadın (%59,2), 169'u erkek (%40,8) olmak üzere 414 çevrimiçi oyun oynayan kişi katılmıştır. Analizlerimiz sonucunda, oyun bağımlılığı ve çevrimiçi disosiyatif yaşantılar arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Özellikle,“günlük oynama süresi”ile oyun bağımlılığı alt boyutları arasında pozitif ve belirgin bir ilişki bulunmuştur. Bu bulgu, daha fazla oyun oynama süresinin, oyun bağımlılığına olan eğilimi artırabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca bulgular, gerçeklikten kopma ve internet oyun oynama bozukluğu arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Internet Gaming Disorder (IGD) is a behavioural addiction resulting from unhealthy prolonged gaming on computers or mobile devices. Players may spend most of their time in online games instead of interacting with the real world, often adopting different or non-existent identities online compared to their real-world selves. The enjoyment and immersion experienced during gaming can lead individuals to forget or ignore challenging real-world situations, using gaming as a coping mechanism to escape into the virtual world. This behaviour can create new issues while attempting to avoid existing ones. The current study aims to examine the online dissociative experiences, mood, and emotion regulation skills of individuals who play games on the internet. Accordingly, internet gaming addiction and its seven sub-dimensions were analysed using a multiple regression model with variables such as online dissociation, mood, emotion regulation, and demographic information (age, gender, employment status, daily gaming time, and daily time spent watching others play games). The following scales were used to measure the relevant variables: the Game Addiction Scale (GAS) (Baysak et al., 2016), the Van Online Dissociative Experiences Scale (Boysan et al., 2019), the Emotion Regulation Questionnaire (Totan, 2015), the Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21) (Yıldırım et al., 2018), and a demographic information form created for the study. A total of 414 online gamers participated in the study via an online form, including 245 women (59.2%) and 169 men (40.8%). Our analyses found a significant relationship between gaming addiction and online dissociative experiences. Specifically, there was a positive and notable relationship between“daily playing time”and the sub-dimensions of gaming addiction. This finding suggests that increased gaming time may enhance the tendency toward gaming addiction. Additionally, the findings indicate a relationship between detachment from reality and internet gaming disorder.