Can the coronavirus lead to diabetes? A study of the clinical relationship between diabetes and COVID-19
Corona virüsü şeker hastalığına neden olabilir mi? Diyabet ve COVID-19 arasındaki klinik ilişki üzerine bir çalışma
- Tez No: 733981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Diyabet, Hba1c, COVID-19, Diabetes, Hba1c
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
COVID-19 enfeksiyonu, akciğer hasarı, böbrek hasarı ve devam eden kalp sorunları gibi çok sayıda ciddi, bazen kalıcı sağlık sorunlarına neden olabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar insüline bağımlı diyabetin ani başlangıcına da neden olabileceğini ortaya koymuştur. Diyabet (DM), genellikle kronik bir durum olarak kabul edilen yaygın bir endokrin durumudur ve COVID-19'un ortaya çıkmasından bu yana diyabet ve virüs arasındaki ilişkiyi araştırmak için bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu tezin amacı, COVID-19'un diyabetin gelişimine potansiyel katkısını ortaya koymaktır. Çalışma, diyabetli kişilerin Corona virüsüne yakalanma şansının arttığını, bunun tam tersini kanıtladı. Diyabetli kişilerin COVID-19'un ciddi bir klinik seyrine ve daha yüksek bir ölüm oranına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Sonuç olarak, diyabetli kişiler, özellikle komorbiditeleri olanlar, sosyal izolasyona ve diğer COVID-19 enfeksiyon önleme önlemlerine uymaya zorlanmalıdır. Mevcut çalışmanın sonuçları, FBS ve D-Dimer arasında yaş ile pozitif bir ilişki olduğunu, ağırlık, HbA1c ve C-peptid arasında birbirleriyle ilişki olmadığını ve insülin ile D-Dimer arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. D-Dimer, FBS ile CRP ile D-Dimer arasında pozitif bir ilişki, CRP ile D-Dimer arasında güçlü bir pozitif ilişki ve D-Dimer düzeyi ile yaş, FBS ve CRP arasında pozitif bir ilişki ve arasında negatif bir ilişki kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
A COVID-19 disease may lead to a multitude of significant, sometimes enduring health concerns, such lung damage, organ damage and continuing cardiac troubles. Recently, research has revealed it may also trigger the abrupt development of auxin diabetes. Diabetes (DM) is a prevalent endocrine condition generally recognized as a chronic condition, and since the advent of COVID-19, some research has been done to investigate the association between diabetes and the virus. The aim of this thesis is to demonstrate the potential contribution of COVID-19 to the development of diabetes. The study proved the opposite, that people with diabetes have an increased chance of contracting the Coronavirus. People with diabetes are more likely to have a severe clinical course of COVID-19 and a higher mortality rate. The results of the present work showed that there is a positive relationship between FBS and D-Dimer with age, and there is no relationship between weight, HbA1c, and C-peptide with each other, and a positive relationship was observed between insulin and D-Dimer, the positive relationship between CRP and D-Dimer was recorded with FBS, a strong positive relationship was recorded between CRP and D-Dimer, and a positive relationship between age, FBS, and CRP with D-Dimer level, and a negative relationship between D-Dimer and insulin was tabulated. In general, diabetic patients appear to have a slightly increased sensitivity to SARS-Covid-19 infection.