Hastanelerde stresin hemşirelere çarpan etkileri
Effects of stress in hospitals on nurses
- Tez No: 734011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Yönetimi, Hastane, Hastane Organizasyonları, Stress, Stress Management, Hospital, Hospital Organizations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Stres hem kadınlar hem de erkekler için doğrudan kalp-damar hastalığı başta olmak üzere dünyadaki en sık on ölüm nedeninin yedisi ile bağlantılı bir süreçtir. Bu anlamda çağımızın hastalığı olarak bilinen stres, hayatın her anında karşılaşılan ciddi bir sorun olmuştur. İş stresi ise, kişinin iş ortamında hissetmiş olduğu durum sonucunda ortaya çıkan bireysel işlev bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. İş stresi, zararlı etkileri olabilecek duygusal ve fiziksel bir durumdur ve genellikle bir çalışanın ihtiyaç duyduğu ihtiyaçları, kaynakları ve yetenekleri karşılayamama nedeniyle ortaya çıkar. Dünya genelinde son yıllarda, iş stresinin olumsuz etkisi, sağlık kurumları için büyük bir zorluk oluşturan sağlık ve yönetimde önemli bir problem haline gelmiştir. Hemşirelikte iş stresi ile ilişkili çeşitli faktörler tanımlanmıştır. İş yüklerinin fazla olması, hemşireler ve diğer sağlık profesyonelleri ile çatışma, eğitimin yetersiz oluşu, sosyal ve işyeri desteği eksikliği, olumlu geri bildirim eksikliği, personel sıkıntısı, ücret, hastalık ve ölümlere maruz kalma hemşireler arasında ortaya çıkan iş stresinin kaynakları olarak ifade edilmektedir. Sağlık hizmetlerinin temel yapı taşını meydana getiren hemşireler stresörlerle, iş yerlerinde çok fazla oranda karşılaşmaktadır. Hemşireler, çalışma şartlarından ve iş ortamın neden olduğu iş yükü, ölümle yüz yüze olma, yüklendikleri sorumluluk ve görevlerindeki belirsizlik nedeniyle iş stresi açısından yüksek riskli sağlık meslek grubu olarak kabul görmektedir. Hemşirelerin iş hayatında karşı karşıya geldiği sorunlar, hemşirelerin çalışma alanındaki verimini, fizyolojik ve psikolojik sağlığını ve sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkilemekte, hayatında çok önemli değişikliklere yol açmaktadır. Hemşirelerin yaşamış oldukları iş stresi; iş değiştirmelerine, tükenmişlik ve verimlilik düzeyinde azalmaya neden olan bir yapıya sahiptir. Bu çalışmanın amacı hastanelerde stres faktörünün hemşireler üzerindeki etkilerini ve stres yönetimini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Stress is a process directly linked to seven of the ten most common causes of death in the world, particularly cardiovascular disease, for both women and men. In this sense, stress, known as the disease of our age, has been a serious problem encountered in every moment of life. Work stress, on the other hand, is defined as an individual dysfunction that occurs as a result of the situation that the person feels in the work environment. Job stress is an emotional and physical condition that can have detrimental effects and is often caused by the inability to meet the needs, resources, and abilities an employee need. In recent years, the negative impact of work stress has become an important problem in health and management, which poses a great challenge for health institutions. Various factors associated with job stress in nursing have been identified. High workloads, conflict with nurses and other health professionals, insufficient education, lack of social and workplace support, lack of positive feedback, personnel shortage, wages, exposure to illness and death are the sources of work stress among nurses. Nurses, who constitute the basic building block of health services, encounter stressors in their workplaces to a great extent. Nurses are accepted as a high-risk health profession group in terms of work stress due to the workload caused by the working conditions and the work environment, being face to face with death, the responsibilities they assume and the uncertainty in their duties. Problems faced by nurses in business life affect the productivity, physiological and psychological health and social life of nurses in a negative way and lead to very important changes in their lives. Work stress experienced by nurses; It has a structure that causes job changes, burnout and a decrease in productivity. The aim of this study is to examine the effects of stress factor on nurses and stress management in hospitals.