Gebelere verilen hipnoemzirme felsefesine dayalı emzirme desteğinin emzirme öz yeterlilik algısına etkisi
The effect of breastfeeding support based on hypnobreastfeeding philosophy given to pregnant women on the perception of breastfeeding self-efficacy
  1. Tez No: 734054
  2. Yazar: TUĞÇE ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hipnoemzirme, Emzirme, Emzirme Öz Yeterlilik, Emzirme Desteği, Hypnobreastfeeding, Breastfeeding, Breastfeeding Self-Efficacy, Breastfeeding Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, antenatal dönemde verilen hipnoemzirme felsefesine dayalı emzirme desteğinin annelerin doğum sonrası 24.- 48. saat ve 4. hafta emzirme öz-yeterlilik algısına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Tek gruplu yarı-deneysel bir çalışmadır. Çalışma 01 Mart -31 Mayıs 2021 tarihleri arasında Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Bilgilendirme ve Emzirme Danışma Merkezi'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 140 son trimester gebe ile gerçekleştirilmiştir. Gebeler 5 kişilik gruplara ayrılmıştır. Gebelere 2 hafta boyunca, haftada 1 saat olacak şekilde toplam 2 saatlik yüz yüze hipnoemzirme felsefesine dayalı emzirme desteği verilmiştir. Verilerin toplanırken, emzirme desteği öncesinde yüz yüze görüşülerek Birey Tanıtım Formu ve Antenatal Emzirme Öz Yeterliliği Ölçeği (EÖYÖ); doğum sonrası 24.-48. saatte ve 4. haftada telefonla görüşülerek Doğum ve Emzirmeye Yönelik Bilgi Formu ve Postnatal EÖYÖ kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki annelerin yaş ortalaması 27.94∓5.56' dır. Antenatal EÖYÖ puan ortalaması 48.77∓4.43; Postnatal 24. -48. saat EÖYÖ puan ortalaması 58.06∓4.37; Postnatal 4. hafta EÖYÖ puan ortalaması 61.36∓3.91' dir. Eğitim durumu yükseköğrenim ve üzeri olan, geliri giderden fazla olan, bebeğine ilk gıda olarak anne sütü veren, sütünü yeterli bulan, sigara ve emzik kullanmayan, eş desteği ve emzirme eğitimi alan annelerin doğum sonrası 24. -48. saat ve 4. hafta EÖYÖ puan ortalamaları daha yüksek tespit edilmiştir. Annelerin yaşı arttıkça emzirme öz yeterlilikleri artmıştır. Annelerin gebelik ve çocuk sayısı, doğum şekli, emzirme deneyimi olması ve bebeklerinin cinsiyeti ile doğum sonrası 24. -48. saat ve 4. hafta EÖYÖ puan ortalamaları arasında fark saptanmamıştır. Doğum sonrası 24. -48. saat EÖYÖ puan ortalamaları ile gebeliğin planlı olması ve ilk emzirme zamanı arasında farklılık saptanmamıştır. Doğum sonrası 4. hafta EÖYÖ puan ortalaması gebeliği planlı olan annelerin ve bebeğini ilk 1-2. saatte emziren annelerin emzirme öz yeterliliğinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hipnoemzirme felsefesine dayalı emzirme desteğinin annelerin emzirme öz yeterliliklerini arttırdığı belirlenmiştir. Gebelik döneminden başlanarak laktasyonun son bulmasına kadar hipnoemzirme felsefesi ile anne desteklenmelidir. Bu konuda sağlık profesyonellerinin de farkındalığının artması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the effect of breastfeeding support based on hypno-breastfeeding philosophy given during the antenatal period on the mothers' perception of breastfeeding self-efficacy at the 24. -48th hours and 4th week postpartum. Method: It is a one-group quasi-experimental study. The study was carried out with 140 last trimester pregnant women who applied to Evliya Çelebi Training and Research Hospital Pregnancy Information and Breastfeeding Counseling Center between 01 March - 31 May 2021 and agreed to participate in the study. Pregnant women are divided into groups of 5 people. Breastfeeding support based on face to face hypnobreastfeeding philosophy was given to pregnant women for 2 weeks, 1 hour a week, for a total of 2 hours. While collecting the data, the Individual Identification Form and the Antenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES) were prepared by face to face interviews before breastfeeding support; Information Form for Birth and Breastfeeding and Postnatal BSES were used by phone calls at the 24.-48th hour and 4th week postpartum. Results: The mean age of the mothers in our study was 27.94∓5.56. Antenatal BSES mean score was 48.77∓4.43; Postnatal 24. -48. hour BSES score average 58.06∓4.37; Postnatal 4th week mean BSES score is 61.36∓3.91. It was determined that the postpartum 24. -48th hour and 4th week mean scores of the mothers who have a university education level and above, have a higher income, give breast milk as the first food for their baby, find the milk sufficient, do not smoke and do not use pacifiers, receive spousal support and breastfeeding training, are higher. As the age of the mothers increased, their breastfeeding self-efficacy increased. No difference was found between the number of pregnancies and children, the type of delivery, breastfeeding experience, and the sex of their babies, and the mean BSES scores at the postpartum 24. -48th hour and 4th week. There was no difference between the mean postpartum 24. -48th hour BSES scores and the planned pregnancy and the time of first breastfeeding. However, in the 4th week postpartum, the mean score of BSES results in the mothers whose pregnancy is planned and their baby in the first breastfeeding 1-2 hour. It has been determined that mothers who breastfeed every hour have more breastfeeding self-efficacy. Conclusion: It was determined that breastfeeding support based on the hypnobreastfeeding philosophy increased the breastfeeding self-efficacy of mothers. Starting from the pregnancy period until the end of lactation, the mother should be supported with the philosophy of hypnobreastfeeding. Awareness of health professionals on this issue should also be increased.