Okul öncesi eğitime devam eden çocukların ebeveynleri ile ilişkilerinin sosyal yetkinlik ve davranışlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of children who continues pre-school education and their relationship with their parents on social competencies and behaviors
  1. Tez No: 734087
  2. Yazar: EDANUR ÖZCANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGEN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, ebeveyn ilişkileri, sosyal yetkinlik, Preschool education, parent relations, social competence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların ebeveynleri ile olan ilişkilerinin sosyal yetkinlik ve davranışlarına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Yenimahalle İlçesinde bulunan basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 10 anaokulunda öğrenim gören 221 çocuk, anneleri ve öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Genel Bilgi Formu”, çocuk ve ebeveyn ilişki düzeylerinin belirlenmesi için geçerlik ve güvenirlik çalışması Akgün ve Yeşilbayrak (2010) tarafından yapılan 'Çocuk-Ana Baba İlişki Ölçeği' ile çocukların sosyal yetkinlik ve davranış durumlarını belirlemek için geçerlik ve güvenirlik çalışması, Çorapçı ve arkadaşları (2010) tarafından yapılmış 'Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 Ölçeği (SYDD-30)' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; çocuk-ana baba ilişki ölçeğinin çatışma alt boyutu puanlarında; yaş, anne yaşı, anne çalışma durumu, anne-baba eğitim durumu ve aile gelir durumunun anlamlı bir farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. 6 yaş grubu çocukların sosyal yetkinlik ve kızgınlık -saldırganlık puanlarının diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu, anne yaşının kızgınlık-saldırganlık puanlarında anlamlı bir farklılık oluşturduğu, çalışmayan annelerin çocuklarının çalışan anneye sahip çocuklara göre daha çekingen davranışlar sergiledikleri saptanmıştır. Ayrıca çocuklarda sosyal yetkinlik becerileri arttıkça anne çocuk çatışmalı ilişkisinin ve çocukta anksiyete-içe dönük davranışların azaldığı, kızgınlık-saldırganlık davranışları azaldıkça sosyal yetkinliğin ve anne çocuk arasında olumlu ilişkinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the effects of the relations of children in pre-school education with their parents on social competence and behaviors. The study group consisted of 221 children attending 10 different kindergartens determined by simple random sampling in Yenimahalle District in Ankara Provincial Directorate of National Education, as well as their mothers and teachers.In the research, I have used three data collection tools: the“General Information Form”, the validity and reliability study“Child-Parent Relationship Scale”conducted by Akgün and Yeşilbayrak (2010) to determine child and parent relationship levels, and the validity and reliability study“Social Competence and Behavior Evaluation-30 Scale (SCBE-30)”conducted by Çorapçı et al. (2010) to determine children's social competence and behaviors. The research resulted in concluding that there is a significant divergence in terms of age, maternal age, mother's employment status, parents' education level and family income in the conflict sub-dimension scores of the child-parent relationship scale. It also shows that the social competence and anger-aggression scores for the 6-year-old children are higher than that of the other age groups, and a mother's age causes a significant divergence in the anger-aggression scores, and that the children of unemployed mothers exhibit more diffident behaviors than the children of working mothers. In addition, it shows that as the children's social competence skills increase, the children's conflictual relationship with their mothers and their anxiety/introvert behaviors decrease, and as anger-aggression behaviors decrease, their social competence and positive relationship with their mothers also increase.