The effect of neuromuscular and vestibulo-ocular reflex training program on balance, isokinetic muscle strength and proprioception in subjects with chronic ankle instability
Kronik ayak bileği instabilitesi olan kişilerde nöromüsküler ve vestibulo-oküler refleks antrenman programının denge, izokinetik kas kuvveti ve propriosepsiyon üzerine etkisi
- Tez No: 734088
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ayak bileği instabilitesi, denge, nöromüsküler, vestibülo-oküler eğitim, kuvvet
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı,kronik ayak bileği instabilitesi olan kişilerde vestibulo-oküler refleks eğitimi ile kombine neromusküler egzersizin denge,izokinetik kas kuvveti ve propriosepsiyon üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 18-30 yaş arası toplam 20 katılımcı gönüllülük esansına göre dahil edildi. Bu çalışma Sportomed Sporcu Sağlığı ve Ortopedik Rehabilitasyon kliniğinde Şubat 2020- Eylül 2021 tarihinde yapıldı.Katılımcılar rastgele 2 gruba ayrıldı.Araştırmaya katılmaya gönüllü olan tüm olgulara araştırma kriterlerine uygun olarak demografik bilgiler ve aydınlatılmış onam formları dolduruldu. Değerlendirme sonrasında birinci gruptaki denekler aynı fizyoterapist ile nöromüsküler egzersiz programlarına ek olarak vestibülo-oküler egzersiz programına dahil edildi.İkinci gruptaki denekler nöromuskuler egzersiz eğitimine dahil edildi. Eğitimler 4 hafta boyunca haftada üç gün uygulandı ve her bir eğitim seansı yaklaşık 60 dakika sürdü.Katılımcıların tedavi öncesi ve sonrası fonksiyonel kısıtlılıkları Ayak ve Ayak Bileği Kullanılabilirlik Ölçüsü Günlük Yaşam Alt Ölçeği (FAAM-ADL) ve Spor Alt Ölçeği (FAAM-S) ile değerlendirildi. Yıldız denge testi ile dinamik denge değerlendirmesi, gonyometre ile eklem pozisyon duyusu ölçülerek propriosepsiyon değerlendirmesi ve ayak bileği evertor ve invertör konsantrik kas kuvveti izokinetik dinamometre kullanılarak 60/s, 120/s ve 180/s açısal hızlarda değerlendirildi ve sonuçlar kaydedildi. İstatistiksel analizlere göre her iki grupta da tedavi öncesi ve sonrasında denge, kas gücü ve propriosepsiyonda önemli değişiklikler gözlendi (p0.05). Sonuç olarak, nöromüsküler eğitim ve vestibülo-oküler eğitimin denge, kas kuvveti ve propriosepsiyon üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kronik ayak bileği tedavisine nöromüsküler ve vestibüler eğitimin dahil edilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the effects of neromuscular exercise combined with vestibulo-ocular reflex training on balance,isokinetic muscle strength and proprioception in subjects who have ankle instability. This study was conducted in Sportomed Athlete Health and Orthopedic Rehabilitation clinic in February 2020, September 2022.A total of 20 participants aged 18-30 were included in the study on a voluntary basis. Participants were divided into two groups at random. Demographic information and informed consent forms were filled into all subjects who volunteered to participate in the study and in accordance with the research criteria. After the evaluation, the subjects in the first group were included in the vestibulo-ocular exercise program in addition to the neuromuscular exercise programs with the same physiotherapist. Subjects in the second group were included in neuromuscular training programs. The trainings were applied three days a week for four weeks and each training session lasted approximately 60 minutes. Functional limitations of the participants before and after the treatment were evaluated with the Foot and Ankle Ability Measure Daily Living Subscale (FAAM-ADL) and Sports Subscale (FAAM-S). Dynamic balance evaluation with star excursion balance test, proprioception evaluation by measuring joint position sense with goniometer, and ankle evertor and inverter concentric muscle strength were evaluated using isokinetic dynamometer at angular velocities of 60/s, 120/s and 180/s, and the results were recorded.