Kronik hepatit B enfeksiyonunda kullanılan tenofovir monoterapisinin uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long-term results tenofovir monotherapy used in chronic hepatitis B infection
  1. Tez No: 734121
  2. Yazar: GONCA DEMİRBÜKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF DOYUK KARTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Tenofovir, Uzun Dönem, Chronic Hepatitis B, Tenofovir, Long-Term
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Demirbüken, G. Kronik Hepatit B Enfeksiyonunda Kullanılan Tenofovir Monoterapisinin Uzun Dönem Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Tıpta Uzmanlık Tezi; 2022. Kronik hepatit B (KHB) enfeksiyonu, evrensel önemli bir halk sağlığı sorunudur. Retrospektif bu tez çalışmasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'nde KHB enfeksiyonu tanısıyla, yüksek direnç bariyerli potent ajan olan tenofovir monoterapisi (Tenofovir Disoproksil Fumarat) ile en az 12 ay takip edilmiş ve edilmekte olan, ilaç kullanımı düzenli, 18 yaş ve üzeri hastaların uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. HBeAg durumuna göre tedavi başı verileri karşılaştırıldığında, HBeAg – olguların tedavi başı HBV DNA ortanca değeri, HBeAg+ olgulara kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0.009). Tenofovir tedavisinin 36. ayında 47 hastanın 43 (%91.5)'ünün, 48. ayında değerlendirilen 41 hastanın 37 (%90)'sinin, 60. ayında 33 hastanın 32 (%97)'sinin, 72. ayında 24 hastanın 23 (%96)'ünün, 84. ayında 22 hastanın 21(%95)'inin, 120. ayında 11 hastanın tamamının virolojik yanıtı mevcuttu. Olguların, tenofovir tedavi başı-3-6-12-24-36 ay eGFR ortanca değerlerinin giderek azalma eğiliminde olduğu; ancak normal sınırlarda kaldığı görüldü. Tedavi başı ile 24. ve 36.ay, 3. ay ile 24. ve 36 ay arasında eGFR değeri açısından anlamlı fark bulundu (Sırasıyla p=0.006, p=0.002, p=0.012 ve p=0.004). Tedavi başı eGFR≥90 ml/dk, eGFR 90-60 ml/dk, eGFR ≤60 ml/dk olan gruplarda sırasıyla 43 (%79.6), 10 (%18.5), ve 1 (%1.9) hasta mevcutken; tedavinin 36. ayına gelindiğinde, sırasıyla 34(%63), 18(%33) ve 2(%4) hasta mevcuttu. Sonuç olarak; tenofovir monoterapisi, virolojik yanıt ve takip süresince virolojik baskılanma açısından etkin; yan etki açısından güvenilir ajandır. Kreatin yanında, doz veya ajan değişiminde de yol göstermesi bakımından eGFR de takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Demirbuken, G. Evaluation of Long-Term Results Tenofovir Monotherapy Used in Chronic Hepatitis B Infection. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Infectious Disease and Clinical Microbiology, Specialization Thesis in Medicine;2022. Chronic hepatitis B (CHB) infection is an important global public health problem. This retrospective study was conducted at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Infectious Diseases and Clinical Microbiology Outpatient Clinic. It was aimed to evaluate the long-term results of patients aged 18 years and older, who were followed up for at least 12 months with CHB infection, tenofovir monotherapy (Tenofovir Disoproxil Fumarate), a potent agent with a high resistance barrier, and whose drug use was regular. When the data at the beginning of the treatment were compared according to the HBeAg status, the median HBV DNA value at the beginning of the treatment in HBeAg – cases was found to be significantly lower than in the HBeAg+ cases (p=0.009). In the 36th month of tenofovir treatment, 43 (91.5%) of 47 patients, 37 (90%) of 41 patients at 48th month, 32 (97%) of 33 patients at 60th month, and 23 (96%) of 24 patients at 72nd month of treatment, 21 (95%) of 22 patients at month 84, and all 11 patients at month 120 had virological response. The median values of 0-3-6-12-24-36 months, eGFR tended to decrease gradually; but remained within normal limits. Significant difference was found between the beginning of the treatment and the 24th and 36th months, and between the 3rd and 24th and 36th months in terms of eGFR values (p=0.006, p=0.002, p=0.012 and p=0.004, respectively). At the beginning of the treatment, there were 43 (79.6%), 10 (18.5%), and 1 (1.9%) patient in the groups with eGFR≥90 ml/min, eGFR 90-60 ml/min, and eGFR ≤60 ml/min, respectively; by the 36th month of treatment, there were 34 (63%), 18 (33%) and 2 (4%) patients, respectively. As a result, tenofovir monotherapy is an effective agent in terms of virological response and virological suppression during follow-up and a safe agent in terms of side effects. In addition to creatine, eGFR should also be monitored to guide dose or agent changes.