Ortaöğretim görsel sanatlar dersinde grafitinin öğrenciler üzerindeki etkisi: Bir a/r/tografi uygulama örneği
The impression of the graffiti on the students during the visual arts classes in secondary education: A sample of the application of a/r/tography
  1. Tez No: 734185
  2. Yazar: CEBRAHİL KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAYAT GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Grafiti, A/r/tografi, Sanat Temelli Araştırma, Kişisel Tarihler, Sorgulama, Görsel Sanatlar, Grafitti, A/r/tography, Research Based on Art, Personal Story, History, Interrogation, Visual Arts
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada a/r/tografi yöntemi kullanılarak Görsel Sanatlar dersinde grafiti uygulamalarının ortaöğretim öğrencileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni ve sanat temelli eğitim araştırmalarından a/r/tografi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın amacına yönelik veri elde etmek için veri toplama yöntemlerinden; gözlem (yapılandırılmamış gözlem), görüşme (yapılandırılmamış görüşme, yarı yapılandırılmış görüşme), doküman ve görsel işitsel materyaller (kişisel tarih metinleri, araştırmacı günlükleri, fotoğraflar ve ses kayıtları, telefon mesajları, eğitsel gelişim dosyası) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde, betimsel analiz ve içerik analizi beraber kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar döneminde Van ili Özalp İlçesine bağlı bir köyde bulunan Anadolu Lisesinde 9. ve 10. sınıflarda öğrenim gören 4 erkek ve 6 kız olmak üzere toplam 10 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre; Görsel Sanatlar dersinde grafiti uygulamaları a/r/tografi yöntemi kullanılarak kişisel tarih yazma yoluyla mecazi anlam üretme ve üretilen anlamdan grafiti tasarlama ile yapılandırılmış ve bu süreç ders içi ve ders dışı zamanları kapsayarak toplamda 8 haftaya yayılmıştır. Öğrenciler, Görsel Sanatlar dersinde yazma yoluyla düşünme, sorgulama, anlam üretme ve sanat yapabilecekleri konusunda farkındalık kazanmıştır. Grafitinin herkese açık alanda icra edilen ve sonrasında da uzun bir süre herkesin görebileceği bir sanat dalı olması nedeniyle öğrencilerin 9'u farkındalık yaratacak çalışma, 1'i herhangi bir toplumsal mesaj iletmek yerine isminde geçen harfleri kullanarak çalışma yapmıştır. Öğrenciler konularını kendi yaşamlarından hareketle yazdıkları kişisel tarihlerinden üretmiştir. Öğrencilerin hepsi grafiti uygulamalarını başarıyla tamamlamıştır. Grafiti uygulamasında öğrencilerin büyük çoğunluğu şekil ve yazıyı birlikte kullanmıştır. Öğrenciler çalışmalarında dikkat çekici ve iletilmek istenen anlama uygun renkler seçerek renk kullanımında başarılı olmuştur. Öğrencilerin çalışmalarının herkes tarafından görülecek olması yaratıcılık ve motivasyonlarını olumlu yönde etkilemiş ve özgün olmaya teşvik etmiştir. Grafiti uygulamalarının öğrencilerin hayatlarından bir parçayı kapsaması ve bu konular üzerine düşünme fırsatı sunması yaratıcı fikirlere yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to analyse the impression of the Graffiti on the students during the Visual Arts Classes in Secondary Education. The activity research,-which is known as a qualitative research method- and the a/r/tography method,-which is also known as a research, that based on art- have been used in the thesis. In order to get the data of the purpose of the research, observation (unstructured observation) interview (unstructured interview, fully structured dates) and visual materials were used. In the analyse of the obtained data during the research, descriptive analysis and content analysis were used together. The study group of the research consists of ten students,-4 boys and 6 girls- who have been studying in the 9th and 10th grades in the Anatolian Highschool, which belongs to Özalp district in VanAnIliann addition to this, this research has been done in spring and autumn terms in 2020-2021 academic years. According to the invention of this research; during the Visual Arts Classes, the application of graffiti was configured with creating the figurative meaning through writing the personal story and then designing grafiti as a result of the created meaning by using the artography method. This process has been expanded to 8 weeks, by including the weekdays and the weekends. The students managed to have awareness about thinking via writing, interrogating, creating meaning and doing art during the Visual Arts Class. Because of that the graffiti is a branch of art, which can be performed and seen by everyone in public, 9 students made grafitti, that creates awareness, and 1 student made graffiti, by using the letters in his name, instead of giving social message. The students chose their memories as a theme. All of the students completed their graffiti applications successfully. Most of the students used big shapes and big scripts together and they managed to use suitable colours for the meaning of their projects. The creativity and motivation of the students were affected positively and the students were encouraged to be original , because of that everybody would see their projects. The application of graffiti caused that a pieces of the student's life would involve in it and they would have some creative ideas.