8. sınıf Teknoloji ve Tasarım dersinde biyotaklit uygulamalarının öğrenciler üzerindeki etkileri
The effects of biomimicry applications on students in 8th class Technology and Design course
  1. Tez No: 734186
  2. Yazar: BELKIZ SÜRGÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAYAT GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotaklit, Doğa, Teknoloji, Tasarım, Biomimicry, Nature, Technology, Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı, doğayı model alarak problem çözme becerisi kazanmada önemli bir yeri olan biyotaklit konusunun Teknoloji ve Tasarım dersi kapsamında işlenmesinin öğrenciler üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; 2020-2021 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ilinin Sur ilçesine bağlı bir köyde bulunan ilköğretim okulunda sekizinci sınıfta olan (A ve B grubu) 12-14 yaş aralığındaki 22 kız ve 14 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri; gözlem, görüşme, doküman ve görsel işitsel materyallerden elde edilmiş ve elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; Teknoloji ve Tasarım dersinde biyotaklit konusu teorik bilginin yanı sıra öğrencilerin yakın çevrelerinde karşılaştığı, bildiği ve onları yakından ilgilendiren örneklerle yapılandırılmış ve çoğunlukla ders doğada işlenmiştir. Biyotaklit konusu normal programın dışında 4 haftaya ve ders dışı zamanlara yayılmıştır. Öğrencilerin tamamı biyotaklit konusunu anlamış ve tasarımlarını başarılı bir biçimde kâğıt üzerine aktarabilmişlerdir. Öğrenciler biyotaklit konusunu işledikten sonra doğaya karşı merakları artmış ve doğayı daha dikkatli incelemeye ve araştırmaya başlamışlardır. Öğrenciler biyotaklit konusundan sonra doğayı bir öğretmen olarak görmeye başlamışlardır. Biyotaklit konusu öğrencilerin büyük çoğunluğunda hayal etme, yaratıcı fikirler üretme ve tasarım ortaya koyma konusunda olumlu katkılar sağlamıştır. Öğrenciler bu yaratıcı fikirleri ileriki yaşamlarında da sürdürmek istemişlerdir. Öğrenciler, biyotaklit uygulamaları yaparken doğadaki canlı ve cansız tüm varlıkların özelliklerinden esinlenerek güncel ihtiyaçlara cevap bulmaya çalışmışlardır. Öğrencilerin yaptığı tasarımların büyük çoğunluğu endüstri tasarım ve tekstil tasarım alanında olmuştur. Ayrıca bu çalışmalar içinde yaratıcı fikirler ortaya çıkmıştır. Mimari ve sanatsal tasarım alanlarında sadece birer öğrenci çalışma yapmış ve o çalışmalar da özgün ve yaratıcı olmuştur. Mühendislik tasarım alanında yapılan uçak ve helikopter tasarımları derste verilen örneklerden alıntılanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of biomimicry, which has an important role in gaining problem-solving skills by modelling the nature, in the scope of Technology and Design course, on students. One of the qualitative research methods, action research design was used in the study. The study was conducted with 36 students (22 girls and 14 boys) aged between 12 and 14 at 8th grade (Group A and Group B) in a primary school located in a village in Sur disctrict of Diyarbakır province, in 2020-2021 academic year. Research data was obtained from observation, interviews, documents and audio-visual materials. Descriptive analysis was used for the analysis of data. According to the findings, in addition to theoretical knowledge, the subject of biomimicry in the Technology and Design course was structured with examples that students encounter, know and are closely interested in, and the course was mostly taught in nature. The subject of biomimicry was taught in 4 weeks as extracurricular activities apart from the official curriculum. All of the students understood the subject of biomimicry and were able to successfully make their designs on paper. After the students studied the subject of biomimicry, their curiosity towards nature increased and they began to examine and investigate nature more carefully. After the subject of biomimicry, students started to see nature as a teacher. The subject of biomimicry has contributed positively to the majority of students in imagining, producing creative ideas and presenting designs. Students wanted to continue these creative ideas in their future lives. While making biomimicry applications, the students tried to find answers to current needs, inspired by the characteristics of all living and non-living things in nature. The majority of the designs made by the students were in the field of industrial design and textile design. In addition, creative ideas emerged within these studies. Only one student worked in the fields of architectural and artistic design, and those studies were original and creative. Aircraft and helicopter designs made in the field of engineering design were inspired by the examples given in the course.