Meme kanseri ve jinekolojik kanserli olguların soygeçmişlerinde kanserin irdelenmesi
Investigation of cancer in the family history of breast cancer and gynecological cancer cases
  1. Tez No: 734213
  2. Yazar: BÜŞRA AYNALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İBRAHİM HARMA, DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL TURHAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Jinekolojik Kanserler, Meme Kanseri, Over Kanseri, Endometriyum Kanseri, Serviks Kanseri, Aile Öyküsü, Gynecological Cancers, Breast Cancer, Ovarian Cancer, Endometrial Cancer, Cervical Cancer, Family History
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Aile öyküsünde kanser hastalığı bulunan bireylerin ve genetik faktörler ile aile öyküsünün büyük oranda risk faktörü olduğu kanserlerin belirlenip, bu kanserler için geniş tarama programları oluşturulması önem arz eder. Araştırmamız meme kanserli ve jinekolojik kanserli hastaların soygeçmişlerinde kanser tanısı olan bireyleri, tanı aldıkları kanser türlerini ve bunların sıklıklarını irdelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Genel Cerrahi poliklinik ve kliniklerine Şubat 2017 ve Şubat 2022 tarihleri arasında başvuran 467 meme, endometrium, over, serviks, vulva ve vajen kanserli hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların aile öyküleri, öyküdeki akrabalık dereceleri, patolojik hormon reseptör pozitiflikleri, BRCA gen mutasyonları ve diğer demografik verileri kanser türlerine göre karşılaştırıldı. Çalışmadaki tüm istatistiksel analizlerde p değeri 0,05'in altındaki sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgu ve Sonuçlar: Çalışmamızda ele aldığımız 467 hastanın 158'i meme kanseri, 309'u jinekolojik kanser tanılı idi. Bu hastaların 228'inin ailesinde kanser öyküsü mevcuttu (%48,8). Ailesinde kanser öyküsü olan hastalardan 90'ı (%39,4) meme kanseri iken 138'i (%60,5) jinekolojik kanserli idi. Meme kanserli hastaların %57'sinde ailede kanser öyküsü mevcut iken jinekolojik kanserli hastalarda bu oran %44,7 idi. Ailede kanser öyküsü bulunması bakımından meme kanseri ve jinekolojik kanserler arasında anlamlı fark saptandı (p=0,012). Hem meme kanseri hem de jinekolojik kanserlerde ailede en sık rastlanan kanser meme kanseri idi.
Özet (Çeviri)
Aim: It is important to identify individuals with a family history of cancer, especially cancers for which genetic factors and family history are risk factors, and to establish comprehensive screening programs for these cancers. Our research aims to examine individuals diagnosed with cancer in the family history of breast cancer and gynecological cancer patients, the types of cancer they are diagnosed with and their frequencies. Material and Method: A total of 467 patients with breast, endometrium, ovary, cervix, vulva and vagina cancers who applied to Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology and General Surgery polyclinics and clinics between February 2017 and February 2022 were included in the study. The patient's family histories, degree of kinship, pathological hormone receptor positivity, BRCA gene mutations and other demographic datas were compared according to cancer types. Results below 0.05 in all statistical analyzes in the study were considered statistically significant. Findings and Results: Of the 467 patients we examined in our study, 158 were diagnosed with breast cancer and 309 with gynecological cancer. 228 of these patients had a family history of cancer (48.8%). Of the patients with a family history of cancer, 90 (39.4%) had breast cancer, while 138 (60.5%) had gynecological cancer. While 57% of breast cancer patients had a family history of cancer, this rate was 44.7% in patients with gynecological cancer. A significant difference was found between breast cancer and gynecological cancers in terms of having a family history of cancer (p=0.012). In both breast cancers and gynecological cancers, the most common cancer in the family was breast cancer.