Tip-2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda dipeptidil peptidaz- 4 enzim konsantrasyonunun kontrast madde nefropatisi gelişimine etkisi
In patients diagnosed type-2 diabetes mellitusconcentration of dipeptidyl peptidase- 4 enzymeeffect of contrast material on the development of nephropathy
  1. Tez No: 734337
  2. Yazar: AYÇA ELİBOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN GÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: DPP-4 enzimi, kontrast madde nefropatisi, diabetes mellitus, renal disfonksiyon, DPP-4 enzyme, contrast media nephropathy, diabetes mellitus, renal dysfunction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tip 2 diabetes mellitus (DM) hastalarında dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) enzim konsantrasyon düzeyinin kontrast madde nefropatisi (KMN) gelişimine etkisini ve DPP-4 inhibitörü ilaçlar ile ilişkisini değerlendirmektir. Metot: Koroner anjiyografi (KAG) planlanan Tip-2 DM tanılı 59 hasta çalışmaya dahil edildi. Bütün hastalardan KAG öncesi DPP-4 enzim konsantrasyonu ve renal fonksiyon parametreleri çalışıldı. KAG işleminden 48 saat sonra renal fonksiyon parametreleri tekrarlandı. Sonuçlar DPP-4 inhibitörü kullananlar ve kullanmayanlar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: DPP-4 inhibitörü kullanan 30 hastanın 3'ünde ve kullanmayan 29 hastanın 7'sinde renal fonksiyon bozukluğu meydana geldi. Bu hastalardan sadece 3'ünde KMN gelişti. DPP-4 inhibitörü kullanmayan grupta 2. gün sonuçlarında daha yüksek kreatinin (P=0,006) ve daha düşük GFR değeri (P=0,022) mevcuttu. Ancak DPP-4 inhibitörü kullanan ve kullanmayan hastalar karşılaştırıldığında renal fonksiyon parametreleri benzer bulundu. Bununla birlikte renal fonksiyonda bozukluk gelişen hastalarda DPP-4 enzim konsantrasyonu yükselme eğilimindeydi (6,2 ± 2,6'ya karşı 7,5 ± 3,0 p=0,167). Sonuç: Bulgularımız kontrast madde sonrası renal fonksiyon bozukluğu meydana gelen hastalarda DPP-4 enziminin artma trendinde olduğunu göstermektedir. KMN gelişimini önlemek açısından DPP-4 inhibitörleri yeni bir koruyucu tedavi yaklaşımı sunabilir. Mevcut sonuçların anlamlılık kazanabilmesi için daha fazla hasta ile yapılacak randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) enzyme concentration level on the development of contrast media nephropathy (CMN) and its relationship with DPP-4 inhibitor drugs in patients with type 2 diabetes mellitus (DM). Method: fifty-nine patients with Type-2 DM who were scheduled for coronary angiography (CAG) were included in the study. DPP-4 enzyme concentration and renal function parameters were studied in all patients before CAG. Renal function parameters were repeated 48 hours after CAG. Results were compared between DPP-4 inhibitor users and non-users. Results: Renal dysfunction occurred in 3 of 30 patients using DPP-4 inhibitors and 7 of 29 patients not using DPP-4 inhibitors. Only three of these patients developed CMN. The group that did not use DPP-4 inhibitors had higher creatinine (P=0.006) and lower GFR value (P=0.022) on the 2nd day results. However, when the patients using and not using DPP-4 inhibitors were compared, renal function parameters were found to be similar. However, DPP-4 enzyme concentration tended to increase in patients with impaired renal function (6.2 ± 2.6 vs. 7.5 ± 3.0 p=0.167). Conclusion: Our findings show that the DPP-4 enzyme has an increasing trend in patients with renal dysfunction after contrast media. DPP-4 inhibitors may offer a new preventive treatment approach in terms of preventing the development of CMN. Randomized controlled studies with more patients are needed for the current results to gain significance.