Kalp pili olan hastalarda lead ekstraksiyonu sonrası akut dönem sağ ventrikül fonksiyonlarının strain ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of right ventricular functions at acute period after lead extraction by strain echocardiography in patients with cardiovascular implantable electronic devices
  1. Tez No: 734437
  2. Yazar: YUNUS EMRE ÖZBEBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İmplante edilebilir kardiyak elektronik cihaz, lead ekstraksiyonu, strain ekokardiyografi, sağ ventrikül fonksiyonu
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: İmplante edilebilir kardiyak elektronik cihazlar (İEKEC), semptomatik aritmileri tedavi etmek, ani kardiyak ölümleri önlemek ve semptomları ve kardiyak fonksiyonu iyileştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sürekli devam eden nüfus artışı ve genişleyen endikasyonlar, İEKEC implantasyonlarının sayısında ilerleyici bir artışla sonuçlanmıştır. Bu büyümeyi yansıtarak, artan sayıda lead'in çeşitli endikasyonlar nedeniyle çıkarılması gerekir. Lead çıkarılmasının sağ ventrikül (RV) fonksiyonları üzerindeki akut etkisini gösteren herhangi bir çalışma yoktur. Bu çalışmada İEKEC lead ekstaksiyonlarının hastaların RV fonksiyonları üzerindeki akut etkisini strain ekokardiyografi ile değerlendirmeyi amaçladık. Metot: Çalışmaya Aralık 2021 ile Haziran 2022 tarihleri arasında kardiyoloji polikliniğinde veya acil serviste değerlendirilen ve çeşitli nedenlerle İEKEC lead ekstraksiyonu planlanmış olan, kardiyoloji servisi veya koroner yoğun bakıma yatırılmış 64 hasta alındı. Bu hastaların ayrıntılı fizik muayeneleri yapıldı, yara yeri ve kan kültürleri alındı. Rutin kan tetkikleri yanında enfeksiyon biyobelirteçleri olan C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) ve prokalsitonin seviyeleri çalışıldı. Tüm hastalara yatışının ilk gününde ve lead çıkarılmasından sonraki 24 saat içerisinde ayrıntılı transtorasik ekokardiyografi (TTE) yapıldı. TTE'de RV fonksiyonları 2-boyutlu Doppler ve strain/strain rate ekokardiyografi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 61.3 ± 15 yıl ve 51'i (%79.7) erkekti. Bunların %59.4'ünde hipertansiyon, %39.1'inde diyabetes mellitus, %31'inde kalp yetersizliği ve %29'unda koroner arter hastalığı mevcuttu. İEKEC lead ekstraksiyonlarının nedenleri %89.1 (n=57) hastada enfeksiyon, %10.9 (n=7) hastada lead disfonksiyonuydu. İlk implantasyondan sonra geçen süre ortalama 72 ay (median 13-264 ay) idi. Pil cebi muayenesinde hastaların %86'sında enfektif görünüm (akıntı, cilt erozyonu, koleksiyon gibi) varken, %14'ünde gözle görülür bir enfeksiyon bulgusu yoktu. Yara ve kan kültürlerinde hastaların %76.6'sında (n=49) üreme olmazken, üreme olan hastalarda en çok üreyen mikroorganizma %7.8 (n=5) ile staphylococcus epidermidis idi. Çıkarılan materyalin %67.1'inde (n=43) hiçbir üreme olmazken, üreyenlerde görülen en sık mikroorganizma yine %7.8 (n=5) ile staphylococcus epidermidis idi. Ekstraksiyon yapılan hastaların %45.3 (n=29)'ünde 2 lead, %34.4 (n=22)'ünde 1 lead ve %20.3 (n=13)'ünde 3 lead çıkarıldı. Lead ekstraksiyonu için hastaların %43.8 (n=28)'ünde ekstraksiyon cihazı kullanıldı. Hastaların TTE sonuçlarında işlem öncesi değerlere göre işlem sonrasında RV serbest duvar bazali (sırasıyla -20.5 vs -18.6%, p< 0.001) ve apikalinde (sırasıyla -17.4 vs -16%, p< 0.001) strain ekokardiyografide anlamlı bir düşüş olduğu saptandı. Ayrıca triküspid anüler düzlem sistolik hareketi (TAPSE) değerinde de işlem sonrası anlamlı bir azalma olduğu görüldü (sırasıyla 1.6 vs 1.5 cm, p< 0.016). Hastaların ortalama yatış süresi 22 gün (meadian 5-75 gün) olarak belirlendi. Sonuç: İmplante edilebilir kardiyak elektronik cihaz lead ekstraksiyonlarının en sık nedeni enfeksiyonlardır. Yara yeri ve çıkarılan materyallerden üreyen en sık mikroorganizma bir cilt florası patojeni olan staphylococcus epidermidis'dir. Lead ekstraksiyonu bu hastaların RV fonksiyonlarında akut dönemde bozulmaya yol açmaktadır. Bu nedenle İEKEC olan hastalarda ekstraksiyon işleminden hemen sonra sağ kalp yetersizliğine bağlı gelişebilecek hipotansiyon, başdönmesi, konjesyon, senkop gibi komplikasyonların akılda tutulması ve buna yönelik tedavi planlamasının yapılması hastalar açısından hayati önem taşıyabilir. Daha da önemlisi bu hastalarda enfeksiyonları önlemeye yönelik bilinçlendirme toplantılarının düzenlenmesi ve kalp dışı ameliyatlardan veya girişimsel işlemlerden önce gerekliyse antibiyotik profilaksisi yapılması İEKEC lead ekstraksiyon oranlarını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Cardiovascular implantable electronic devices (CIEDs) are widely used to treat symptomatic arrhythmias, prevent sudden cardiac death and improve symptoms and cardiac function. On-going population growth and expanding indications have resulted in a progressive increase in the number of CIEDs. Reflecting this growth, an increasing number of leads need to be removed for various indications. There are no studies showing the acute effect of lead removal on right ventricular (RV) functions. In this study, we aimed to evaluate the acute effect of lead extraction on patients RV functions by strain echocardiography. Method: The study included 64 patients who were evaluated in the cardiology outpatient clinic or emergency room between December 2021 and June 2022 and were planned for ICEDs lead extraction for various reasons and were hospitalized in the cardiology service or coronary intensive care unit. Detailed physical examinations of these patients were performed, and wound and blood cultures were taken. In addition to routine blood tests, infection biomarkers C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR) and procalcitonin levels were studied. All patients underwent detailed transthoracic echocardiography (TTE) on the first day of hospitalization and within 24 hours of lead removal. RV functions in TTE were evaluated with 2-dimensional Doppler and strain/strain rate echocardiography. Results: The mean age of the patients participating in the study was 61.3 ± 15 years and 51 (79.7%) were male. Of these, 59.4% had hypertension, 39.1% had diabetes mellitus, 31% had heart failure and 29% had coronary artery disease. The reasons for battery removal were infection in 89.1% (n=57) patients and lead dysfunction in 10.9% (n=7) patients. The mean time after initial implantation was 72 months (median 13-264 months). In the battery pocket examination, 86% of the patients had an infective appearance (such as discharge, skin erosion, collection), while 14% had no visible signs of infection. While there was no growth in wound and blood cultures in 76.6% (n=49) of the patients, the most reproduced microorganism was staphylococcus epidermidis with 7.8% (n=5) in the patients with growth. While there was no growth in 67.1% (n=43) of the extracted material, the most common microorganism seen in those that did reproduce was staphylococcus epidermidis with 7.8% (n=5). Of the patients who underwent extraction, 2 leads were removed in 45.3% (n=29), 1 lead in 34.4% (n=22) and 3 leads in 20.3% (n=13). An extraction device was used in 43.8% (n=28) of the patients for lead extraction. In the TTE results of the patients, there was a significant decrease in strain echocardiography at the base of the right ventricular free wall (-20.5 vs -18.6%, p< 0.001) and apical (respectively -17.4 vs -16%, p< 0.001) after the procedure compared to the pre-procedural values.