Travay süresince anastatica hierochuntica (Meryem Ana Eli Otu)'nın izletilmesinin doğum ağrısı, doğum konforu ve travmatik doğum algısı üzerine etkisi
The effects of making women watch anastatica hierochuntica (Virgin Mary's Hand) during labor on labor pain, birth comfort and perception of traumatic birth
  1. Tez No: 734438
  2. Yazar: KÜBRA GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİHTER AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anastatica Hierochuntica, doğum ağrısı, geleneksel, konfor, travmatik doğum algısı, Anastatica Hierochuntica, comfort, labor pain, traditional, traumatic birth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma travay süresince Anastatica Hierochuntica (Meryem Ana Eli Otu)'nın izletilmesinin doğum ağrısı, doğum konforu ve travmatik doğum algısı üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma türünde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Ağustos-Aralık 2021 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi doğum salonuna doğum için başvuran 140 primipar gebe oluşturmuştur. Bu randomize kontrollü deneysel çalışma AHG (Anastatica Hierochuntica Grubu) ve kontrol grubuyla yürütülmüştür. AHG'deki gebenin bulunduğu odada ot bir su içerisine konularak gebeden bu otun açılışını izlemesi istenmiş ve otun açılını izlerken aynı zamanda serviksinin de bu şekilde açıldığını hayal etmesi söylenmiştir. Otu izleme süresi araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Kontrol grubuna standart uygulamalar dışında hiçbir müdahale yapılmamıştır. Veriler; gebe tanıtım formu, VAS (Görsel Analog Skala), DKÖ (Doğum Konforu Ölçeği), DSKÖ (Doğum Sonu Konfor Ölçeği) ve TDAÖ (Travmatik Doğum Algısı Ölçeği) kullanılarak toplanmıştır. Her iki gruptaki kadınlara servikal dilatasyon 4 cm ve 9 cm iken VAS, dilatasyon 8 cm iken ise DKÖ uygulanmıştır. Doğum yaptıktan yaklaşık iki saat sonra DSKÖ ve doğum sonu 15. gün TDAÖ uygulanmıştır. Verilerin analizinde müdahale ve kontrol grubunun tanımlayıcı istatistiklere dair verilerin karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi ile ki kare testi kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalar için bağımlı gruplar t testi, gruplar arası karşılaştırmalar için ise bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Çalışmada her iki gruptaki gebelerin toplam yaş ortalaması 22,76±3,47 (min=16, maks=36) ve gebelik haftası ortalaması 39,20±1,28 (min=37, max=42)'dir. AHG'deki katılımcılar doğumlarını mutluluk verici bir deneyim olarak tanımlamış ve bu gruptaki kadınların bebeklerini emzirme oranının kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. AHG'deki kadınların toplam DKÖ ve DSKÖ skorlarının kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde daha yüksek; aktif faz süresinin, bebek başı çıkış ortalamasının, bebeklerin mama alma oranının, VAS (servikal dilatasyon=4 ve 9 cm) ve toplam TDAÖ skorlarının daha düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda travay süresince Anastatica Hierochuntica (Meryem Ana Eli Otu)'nın izletilmesinin doğum ağrısını ve travmatik doğum algısını anlamlı düzeyde azalttığı, doğum ve doğum sonu konfor düzeyini ise artırdığı belirlenmiştir. Gebeye intrapartum dönemde verilen bakımın kalitesinin artırılması aynı zamanda bakımın sürekliliğine katkıda bulunması açısından, bu yöntemin düşük riskli tüm gebelere ebeler tarafından uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted as a randomized controlled experimental study to examine the effects of making women watch the herb of Anastatica Hierochuntica (Virgin Mary's Hand) on labor pain, birth comfort and traumatic birth perception during the labor. The samples of the study were composed of 140 primiparous pregnant women admitted to the delivery room of Konya City Hospital for delivery between August and December 2021. This randomized controlled experimental study was conducted with two groups as the Anastatica Hierochuntica Group (AHG) and the control group. In the room where the pregnant woman from AHG existed, the herb was placed in a water, and the woman was asked to watch the opening of the herb. The woman was also told to imagine the cervix opening in this way in watched the herb open. Within this process, the monitoring time of the herb was recorded by the researcher. On the other hand, no intervention other than the standard applications was performed to those in the control group. The data were accumulated via the pregnant identification form, the visual analog scale (VAS), the childbirth comfort questionnaire (CCQ), the postpartum comfort questionnaire (PPCQ) and scale of traumatic childbirth perception (STCP). VAS was carried out when cervical dilatation was 4 cm and 9 cm, and CCQ was performed when dilatation was 8 cm to the participants in both groups. PPCQ about two hours following each birth and STCP on the 15th postpartum day were conducted. In the analysis of the data, the independent groups t-test and chi-square test were used to compare the data on the descriptive statistics of AHG and control groups. While the dependent groups t-test was used for in-group comparisons, the independent groups t-test was utilized for intergroup comparisons. In the study, the mean age of the pregnant women in both groups was 22,76±3,47 (min=16, max=36), and the mean gestational time was 39,20±1,28 weeks (min=37, max=42). The participants in the AHG group described their births as a happy experience, and the breastfeeding rate of those in AHG was found higher, compared to those in the control group. While the total CCQ and PPCQ scores of the women in AHG were significantly higher than the controls, the scores of the active phase duration, the mean head circumference of babies' crowning, the rate of infant formula intake, VAS (cervical dilatation=4 and 9 cm) and total STCP were determined to be lower. As our study findings, that making women watch Anastatica Hierochuntica during labor was determined to reduce significantly labor pain and perception of traumatic birth, and to increase the level of birth and postpartum comfort. It is recommended tha midwives apply the method to all low-risk pregnant women in order to increase the quality of the care given to the pregnant women during the intrapartum period and also contribute to the continuity of care.