Dermatoloji polikliniğine başvuran akne vulgaris tanılı bireylerin aile hekimliği başvurularının değerlendirilmesi
Evaluation of family medicine applications of individuals with acne vulgaris who applied to the dermatology outpatient clinic
  1. Tez No: 734453
  2. Yazar: MELTEM DÜZAYAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA İNAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Akne Vulgaris, Anksiyete, Depresyon, Family Medicine, Acne Vulgaris, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Genç nüfusun yaklaşık %85'ini etkileyen Akne Vulgaris (AV), sıklıkla yüz, göğüs, üst sırt, omuz bölgelerinde görülebilen, multifaktöryel bir hastalıktır. Stres ile akne daha şiddetli hale gelebildiği gibi, akne bazı psikiyatrik sorunlara zemin hazırlayabilmektedir. Bu çalışma, Adıyaman ilinde bir üçüncü basamak sağlık kuruluşunun dermatoloji polikliniklerine başvuran AV'li bireylerde AV ile depresyon ve anksiyete durumları arasındaki ilişkileri incelemek, bireylerin aile hekimliği sistemi hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız prospektif ve kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. 01.08.2021-01.01.2022 tarihleri arasında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran, 18 yaş ve üstü AV tanılı 205 hasta çalışmaya dahil edildi. Verilerin analizinde SPSS 21.0 paket program kullanıldı. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 21,5±3,5 (18-36) yıldır. Katılımcıların %76,1'i kadın, %96,1'i lise ve üstü eğitim seviyesindeydi. Bireylerin %52,2'sinde orta şiddette AV tespit edildi ve katılımcıların %74,1'inin daha önce akne tedavisi aldığı, %61,5'inde ise soygeçmişlerinde akne hikayesinin olduğu tespit edildi. AV için aile hekimine başvurma durumu ile yaş, cinsiyet, eğitim durumu, vücut kitle indeksi (VKİ), akne süresi ve akne şiddeti arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). AV için ilk başvurulan sağlık kuruluşunun türüne göre depresyon, anksiyete durumları arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Acne Vulgaris (AV), which affects approximately 85% of the young population, is a multifactorial disease that can often be seen on the face, chest, upper back, and shoulder regions. As acne can become more severe with stress, acne can pave the way for some psychiatric problems. This study was carried out to examine the relationship between AV and depression and anxiety in individuals with AV who applied to the dermatology outpatient clinics of a tertiary health institution in Adıyaman and to determine the knowledge level of individuals about the family medicine system. Our study is a prospective and cross-sectional survey study. Between 01.08.2021 and 01.01.2022, 205 patients over the age of 18 with a diagnosis of AV who applied to the Adıyaman Training and Research Hospital Dermatology outpatient clinic were included in the study. SPSS 21.0 package program was used in the analysis of the data. The mean age of the participants in the study was 21.5±3.5 (18-36) years. 76.1% of the participants were women, 96.1% were at high school or higher education level. It was detected moderate AV in 52.2% of the individuals, 74.1% had previous acne treatment, and 61.5% had a family history of acne. There was no significant difference between applying to the family physician for AV and age, gender, educational status, BMI variables, acne duration and acne severity (p>0.05). There was no significant difference between depression and anxiety states according to the type of health institution first applied for AV (p>0.05).