Artificial Intelligence (AI) driven marketing approach on organizations' marketing functions
Yapay Zeka (AI) kuruluşların pazarlama fonksiyonlarına yönelik pazarlama yaklaşımı
- Tez No: 734490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZER AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Pazarlama, Dijital Pazarlama, İçerik, Reklam, Artificial intelligence, Marketing, Digital Marketing, Content, Advertising
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı, yapay zeka güdümlü pazarlama işlevlerinin etkinliğinin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Yapay zeka, alıcılar için karar verme sürecini hızlandırarak ve pazarlamacılara potansiyel müşterileri hedeflemek için kullanabilecekleri kullanıcı verileri sağlayarak pazarlama etkinliğini ve verimliliğini artırmaktadır. Yapay zekanın bir kuruluşun pazarlama çabalarını baltalamamasını garanti etmek için, ilk etapta AI'nın pazarlama ile nasıl etkileşime girdiğini anlamak çok önemlidir. Bu tezin amacına ulaşmak için kavramsal çerçeve daha önce yapılmış araştırmalara dayanmaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemleri kapsamında vaka çalışmaları ve literatür taraması yöntemlerinin bir karışımından oluşmaktadır. Veri toplamak için, sosyal medyada yapılandırılmış bir röportaj yayınlanmış ve Nairobi Kenya'daki farklı Teknoloji şirketlerinin çalışanlarına ve işletme sahiplerine gönderilmiştir. Bulgular, internet kullanıcılarının ve işletme sahiplerinin neredeyse tüm potansiyel müşterilerine ulaşmak için AI ve AI tarafından yürütülen mevcut pazarlama platformlarına bağımlı olduğunu göstermiştir. Sahip olunan mevcut AI araçlarının etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim, of this thesis is to give a better understanding on the effectiveness of AI driven marketing functions. Artificial intelligence is improving marketing effectiveness and efficiency by speeding up the decision-making process for buyers and providing marketers with user data that they can use to target future and potential customers. To guarantee that artificial intelligence does not undermine an organization's marketing efforts, it's critical to understand how AI interacts with marketing in the first place. To achieve the purpose of this thesis, the conceptual framework is based on research done before. The research consists of a mixture of case studies and literature review methods within the scope of qualitative research methods. To collect data, a structured interview was published on social media and sent to employees and business owners of different Tech companies within Nairobi Kenya. The findings showed that internet users and business owners depend on AI and available marketing platforms run by AI to reach almost all their prospective clients. These available tools have been proven to be effective.