Aeromonas veronii ile doğal enfekte levreklerde patolojik ve immunohistokimyasal bulgular
Pathological and immunohistochemical findings of naturally infected european sea bass by aeromonas veronii
  1. Tez No: 734625
  2. Yazar: EMRE BERKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TOPLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aeromonas veronii, Bakteriyoloji, Histopatoloji, İmmunohistokimya, Levrek, Aeromonas veronii, Bacteriology, Histopathology, Immunohistochemistry, European Sea Bass
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırma Aeromonas veronii ile doğal enfekte levreklerde, makroskobik, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak enfeksiyonunun nasıl bir yayılım, yoğunluk gösterdiğini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; Aeromonas veronii ile enfekte 22 adet levrek makroskobik, bakteriyolojik, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak incelenmiştir. Histopatolojik incelemelerde rutin HE boyamanın yanı sıra, Ziehl-Neelsen ve Brown-Hopps boyamalar yapılmıştır. İmmunohistokimya için Yeni Zelanda Albino tavşanı kullanılarak poliklonal antikor üretilmiş olup, bakteriyolojik incelemede ise sekans analizleri, API 20E ve VITEK-2 analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Elde edilen bakterilerin sekans dataları gen bankasında eşleştirildiğinde bakterilerin Aeromonas veronii ile %96-98 arasında değişen oranlarda benzerlik gösterdiği görülmüştür. Histopatolojik olarak ise granülomlar en dikkat çekici bulgu olmuştur. İmmunohistokimyasal veriler bakterinin granülomlarda çoğunlukla makrofaj sitoplazmalarında yer aldığını ve yeni generasyonlarını bu hücrelerde şekillendirdiğini göstermektedir. Sonuç: Nekropsi ve histopatolojik bulguların ayırıcı tanıda yetersiz kalması, bakteriyolojik kültürü takiben kimyasal ve moleküler metodların ise uzun bir sürece yayılması tanıda gecikmelere yol açabileceği sonucunu doğurmuştur. Bu yüzden immunohistokimyasal metodların da tanıya eklenmesi gerektiği sonucu doğmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to investigate the extent and intensity of the macroscopic, histopathological and immunohistochemical infection in naturally infected sea bass with Aeromonas veronii. Material and Methods: In this study; 22 European sea bass infected with Aeromonas veronii were examined macroscopically, bacteriologically, histopathologically and immunohistochemically. Ziehl-Neelsen and Brown-Hopps stainings were performed in addition to routine HE staining in histopathological examinations. Polyclonal antibody was produced using New Zealand Albino rabbit for immunohistochemistry, and sequence analyzes, API 20E and VITEK-2 analyzes were applied in bacteriological examination. Results: When the sequence data of the obtained bacteria were matched in the gene bank, it was observed that the bacteria showed similarity with Aeromonas veronii at rates varying between 96-98%. Histopathologically, granulomas were the most striking finding. Immunohistochemical data show that bacteria are mostly located in macrophage cytoplasm in granulomas and form new generations in these cells. Conclusions: The inadequacy of necropsy and histopathological findings in the differential diagnosis, and the spread of chemical and molecular methods over a long period of time following bacteriological culture have resulted in delays in diagnosis. Therefore, it was concluded that immunohistochemical methods should be added to the diagnosis.