Özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 korkusu, iş yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between special education teachers' fear of COVID-19, quality of work life and psychological level of well-being
- Tez No: 734746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAHİT NURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Öğretmenleri, COVID-19 Korkusu, İş Yaşam Kalitesi, Psikolojik İyi Oluş, Fear of COVID-19, Psychological Well-being, Quality of Work Life, Special Education Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 Korkusu, iş yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılı içerisinde özel eğitim okullarında görev yapan KKTC'den 133, TC'den 448 özel eğitim öğretmeni katılım sağlamış, toplamda 581 özel eğitim öğretmenine ulaşılmıştır. Özel eğitim öğretmenlerine, pandemi sürecinden dolayı elektronik ortamlar ve mail yolları aracılığıyla Google formlar üzerinden COVID-19 korkusu ölçeği, İş yaşam kalitesi ölçeği ve Psikolojik iyi oluş ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlemeleri SPSS 24.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, KKTC'deki özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 korku algılarında yaş, mesleki kıdem, medeni durum değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. KKTC'deki özel eğitim öğretmenlerinin iş yaşam kalitesi algılarında yaş, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, medeni durum, günlük çalışma süresi ve aylık hane gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. KKTC'deki özel eğitim öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeylerinde yaş, mesleki kıdem, medeni durum ve günlük çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. KKTC'deki özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 Korkusu Ölçeği puanları, İş-Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların bulunduğu görülmüştür. TC'deki özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 korku algılarında cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, medeni durum, günlük çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlandığı, yaş ve aylık hane gelir düzeyi değişkenlerine göre ise anlamlı farklılıklara rastlanmadığı saptanmıştır. TC'deki özel eğitim öğretmenlerinin iş yaşam kalitesi algılarında cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, medeni durum, günlük çalışma süresi ve aylık hane gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. TC'deki özel eğitim öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeylerinde aylık hane geliri değişkenine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. TC'deki özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 Korkusu Ölçeği puanları, İş-Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların bulunduğu tespit edilmiştir. KKTC ve TC'deki özel eğitim öğretmenlerinin COVID-19 Korkusu Ölçeği puanları, İş-Yaşam Kalitesi Ölçeği puanları ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanlarının karşılaştırılmasına ilişkin sonuçlara bakıldığında; KKTC'de görev yapan öğretmenlerin Psikolojik İyi oluş ölçeğinden aldıkları puanların TC'de görev yapan öğretmenlere göre yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between fear of COVID-19, quality of work life and psychological well-being levels in special education teachers in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) and the Turkish Republic (TR). In the study, using the general screening model. In the 2020-2021 academic year, 133 special education teachers from TRNC, 448 special education teachers from TRNC participated in the study, and a total of 581 special education teachers were reached. Due to the pandemic process, to special education teachers were applied COVID-19 fear scale, Work life quality scale and Psychological well-being scale, via Google forms through electronic media and e-mail channels. The analysis of the data obtained in the research was made using SPSS 24.0 program. According to the findings obtained in the study, there were significant differences in the COVID-19 fear perceptions of special education teachers in TRNC according to age, professional seniority and marital status variables. It has been identified that there were significant differences were encountered in the quality of work life perceptions of special education teachers in the TRNC according to variables of age, professional seniority, education level, marital status, daily working time and monthly household income level. It was found that there were significant differences in the psychological well-being levels of special education teachers in the TRNC according to the variables of age, professional seniority, marital status and daily working time.It has been determined that as the scores of special education teachers in the TRNC from the general of Work-Life Quality Scale and all the sub-dimensions in the scale increase, the scores of the Psychological Well-Being Scale also increase. It was found that there were significant differences in the Covid-19 fear perceptions of special education teachers in Turkey according to the variables of gender, professional seniority, education level, marital status, daily working time. It has been identified that there are significant differences in the perceptions of work life quality of special education teachers in TR according to the variables of gender, professional seniority, education level, marital status, daily working time and monthly household income level. It was found that there were significant differences in the psychological well-being levels of special education teachers in Turkish Republic according to the monthly household income variable. It has been identified that there are positive and statistically significant correlations between the Covid-19 Fear Scale scores, Work-Life Quality Scale and Psychological Well-Being Scale scores of special education teachers in Turkey. Considering the results of the comparison of the COVID-19 Fear Scale scores, Work-Life Quality Scale scores and Psychological Well-Being Scale scores of special education teachers in TRNC and TR; It has been identified that the scores of the teachers working in the TRNC on the Psychological Well-Being Scale are higher than the teachers working in the Turkish Republic.