Sürdürülebilir kent ve topluluklar: Karşılaştırmalı Bakü-İzmir örneği
Sustainable city and communities: Comparison of Baku-İzmir
  1. Tez No: 734814
  2. Yazar: FARİD MEHDİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLVİYYE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bakü, İzmir, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kent, Baku, Izmir, Sustainability, Sustainable City
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma kapsamında sürdürülebilir kentler ve topluluklar konusu ele alınmıştır. Çalışmada İzmir ve Bakü örnek alınmış, bu şehirlerde sürdürülebilir kent olma yolunda konulan hedefler ve yapılan çalışmalar karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda her iki kentin ilgili yetkili kişilerine ulaşılmış ve yüz yüze mülakat yöntemi kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sorular, bir kentin ne kadar sürdürülebilir ve insan odaklı olduğunu belirlemeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu sorular esasen trafik, hareketlilik, doğal yaşam ve halkın karar almaya katılımı gibi konuları içermektedir. Görüşmeler sonucu İzmir'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin açık bir şekilde belirlendiği ve söz konusu hedefleri gerçekleştirmek için sürdürülebilirlik ofislerinin kurulduğu, aynı zamanda, kentin insan odaklı olması için birçok çalışmalarının gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bakü'nün ise sürdürülebilir bir kent olma yolunda“sürdürülebilirlik”başlığı altında herhangi açıklanmış bir politikasının olmadığını fakat kent yönetiminin, insanların daha iyi koşullara sahip olması için önemli çalışmalar yaptığı anlaşılmıştır. Bir başka ifade ile, Bakü'nün sürdürülebilirlik politikalarının belirlenmesi ve bu konuda İzmir'i örnek kent olarak ele alması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
An issue of sustainable cities and communities is discussed in this study. In the study, İzmir and Baku have been preferred as a case, and the targets set and actions taken in these towns on the way to become a sustainable city have been compared. In this context, the relevant authorized persons of both cities have been reached and interviews have been conducted using face-to-face interview method. The questions have been prepared to determine how much a city is sustainable and human-oriented. These questions mainly involve such issues as traffic, mobility, natural life and public participation in decision making processes. As a result of the interviews, it has been determined that the sustainable development goals of Izmir have been clearly determined, and sustainability offices have been established to achieve these goals, and at the same time, several actions have been taken to make the city human-oriented. It has been determined that Baku does not have any policy announced under the title of“sustainability”exactly on the way to becoming a sustainable city, but the city administration has done important actions for inhabitants to have better life conditions. In other words, it was concluded that Baku's sustainability policies should be determined and that Izmir should be considered as a model city in this regard.